Kristan vuosi 2017 – tilinpäätös

Tästä raportista löydät vuoden 2017 vaikuttamistyön yhteen vedettynä.

 

Poliittinen vaikuttaminen

Vaikuttamisen teemoina olivat jo eduskuntavaaleissa omiksi valikoituneet tutut teemat: koulutus, kestävä talous, tasa-arvo ja hyvinvointi sekä ympäristö.

 

Puhuin koulutukseen ja varhaiskasvatukseen panostamisen puolesta ja vastustin leikkauksia amiksilta. Kritisoin hallituksen talouspolitiikkaa, joka leikkaa heikoimmassa asemassa olevilta, puhuin eläkeläisköyhyydestä ja sote-uudistuksen järjettömyydestä sekä nostin esiin huolen siitä, että ulosottoon menevien sote-laskujen määrä on noussut. Peräänkuulutin kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, kestävää biotaloutta, öljynporauskieltoa arktiselle alueelle ja ympäristölle haitallisten tukien karsimista. Osallistuin Kehitysvammaliiton #tavoitteenatyö-kampanjaan ja vaadin pakolaiskiintiön nostamista.

 

 

Syksyllä nostin esiin erityisesti tasa-arvokysymyksiä. Puhuin perhevapaiden tasaisemmasta jakautumisesta, palkkatasa-arvosta ja #metoo:sta niin somessa, blogissa kuin puheissa. Vetosimme yhdessä eduskuntapuolueiden naisjohtajien kanssa, että eduskunnan puhemieheksi esitettäisiin naisia.

 

Turvallisuuspolitiikasta on tullut kestoteema puolustusvaliokunnan jäsenyyden kautta. Puhuin EU:n turvallisuusyhteistyön ja sukupuolia tasavertaisesti kohtelevan asepalveluksen puolesta sekä vaadin Suomea liittymään ydinaseet kieltävään sopimukseen.

 

Löydät linkeistä kaikki

 

Eduskuntatyö

Joka viikko osallistun eduskunnassa puolustusvaliokunnan kokouksiin, täysistuntoihin, eduskuntaryhmän omiin kokouksiin ja eduskunnan teemaryhmien ja verkostojen tapaamisiin. Näiden päälle tulee vielä joukko muita kokouksia. Istumista siis riittää!

 

Eduskunnan verkostot, joissa olen ollut vuoden aikana aktiivinen:

 

Kansanedustajat vaikuttavat eduskunnassa puhumalla täysistunnoissa sekä tekemällä lakialoitteita, kirjallisia kysymyksiä ministereille ja välikysymyksiä yhdessä muiden oppositioryhmien kanssa. Joka syksy eduskuntaryhmä tekee yhteisen vaihtoehtobudjetin, jossa kerromme, miten me käyttäisimme valtion rahat. Siihen liittyen tein joukon talousarvioaloitteita.

 

Allekirjoitetut valtiopäivätoimet:

 

Luottamustoimet vaalipiirissä

 

Kuntavaaleissa sain toiseksi eniten ääniä Joensuussa, ja vihreä ryhmä kasvoi kuudesta yhdeksään valtuutettuun. Niinpä Joensuun kaupunginvaltuuston kokoukset jatkuvat minun osaltani joka kuukausi. Vaalien jälkeen aiemmat kunnalliset luottamustoimet Kuntaliiton vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajana ja Karelia-ammattikorkeakoulun hallituksessa vaihtuivat Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallitukseen ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton 2. varapuheenjohtajuuteen.

 

 

Keskustelutilaisuudet, vierailut ja matkat

 

Kierrän paljon puhumassa erilaisissa tilaisuuksissa sekä omassa vaalipiirissäni että ympäri Suomea. Viime vuonna muun muassa tapasin ihmisiä Varkauden Vihreässä iltamassa, keskustelin ydinaseriisunnasta ICAN Suomen tilaisuudessa, toimin tuomarina villiruokafestivaaleilla Ilomantsissa, olin tentattavana Maaseutuparlamentissa Leppävirralla, vierailin Haminassa ja Sodankylässä, söin puuroa Vihreiden Naisten aamiaisella Porissa sekä kokeilin nipunlaskua Varistaipaleen kanavalla. Monella paikkakunnalla vierailin vuoden mittaan useampaankin kertaan.

 

 

Suomi100-juhlavuoden kunniaksi eduskunta järjesti tempaukset, joissa kansanedustajat haastettiin vierailemaan kouluissa ja päiväkodeissa. Itsekin osallistuin innolla molempiin haasteisiin. Ehdin vuoden aikana tutustumaan myös moniin yrityksiin niin oma-aloitteisesti kuin Suomen Yrittäjien vieraana. Välillä valiokunnan opintomatkat tai Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valtuuskunnan varajäsenyys vievät myös ulkomaille.

 

 

 

 

Ryhmyrin elämää

Eduskuntaryhmän puheenjohtajana edustan Vihreän eduskuntaryhmän kantaa neuvotteluissa ja tilaisuuksissa. Kävin monissa vihreissä tilaisuuksissa kertomassa eduskuntaryhmän ajankohtaisista asioista. Muiden eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa tapaamme säännöllisesti ja sovimme yhteistyöstä. Lisäksi ryhmyrin toimeen kuuluu tavata kansainvälisiä vieraita. Tapasin mm. Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja Namibian puhemiehen Peter H. Katjavivin ja olin vastaanottamassa Suomen 100-vuotisjuhlaksi saamaa Tanskan lippua.

 

 

Media

Televisio- ja radioesiintymisiä kertyi lähes jokaiselle kuukaudelle, ja lehtijuttujakin tehtiin. Vuoden aikana panostettiin some-näkyvyyteen. Ryhdyin pitämään Ryhmyriltä-blogia Vihreän Langan verkkosivuilla. Lisäksi minulla on blogivuoro Radio Rexin blogissa ja muiden vaalipiirin kansanedustajien kanssa kiertävä kolumnivuoro alueen äänenkannattajissa Karjalaisessa ja Savon Sanomissa.

 

Joka kuukausi julkaisin raportin, jossa kerroin kuukauden kuulumiset.