Kansanedustajat Mikkonen, Mäkisalo-Ropponen ja Semi vaativat: Poikittainen junaliikenne on turvattava!

Savo-Karjalan kansanedustajat Krista Mikkonen (vihr.), Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) ja Matti Semi (vas.) ovat erittäin huolissaan junien poikittaisliikenteen tulevaisuudesta itäisessä Suomessa. Kansanedustajat jättivät hallitukselle kirjallisen kysymyksen Joensuu–Jyväskylän ratayhteyden ja poikittaisliikenteen kehittämisestä. Liikenne- ja viestintäministeriön esityksessä rautateiden runkoverkosta ratayhteys Joensuu–Pieksämäki on jätetty kokonaan pois runkoverkosta, ja Pieksämäki–Jyväskylä -yhteys on profiloitu vain tavara-, ei henkilöliikenteelle.

Lue lisää

Siun soten kehittämistä kannattaa jatkaa

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ja Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Antti Varis väittivät oppositiopuolueiden pelaavan eduskunnassa eri korteilla kuin maakunnassa ja olevan valmiita romuttamaan sote-uudistuksen (Karjalainen, 17.10.).

 

Sosialidemokraatit, vihreät ja muut oppositiopuolueet ovat olleet huolissaan sote-uudistuksen huonosta valmistelusta. Muun muassa tästä syystä lakiesityksen käsittely on vaatinut pitkiä päiviä sosiaali- ja terveysvaliokunnalta.

 

Keskustavaikuttajat eivät kertoneet totuutta siitä, että vasta viime viikolla ministeriö vielä muutti eduskunnan käsittelyssä olevaa sote-lakia. Lakia on parsittu lukuisilla lakipykälämuutoksilla kerta toisensa jälkeen. Olisi reilua, että tämä tosiasia tuotaisiin esille eikä vastuuta ja syytä keskustaministereiden huonosta lainvalmistelusta vieritettäisi syyttömien niskoille.

 

Keskustaministereiden esityksistä on löytynyt vakavia Suomen perustuslain vastaisia puutteita. Viime hetken pykäläkorjauksista huolimatta ei ole mitään varmuutta siitä, ovatko ministereiden keksimät muutokset vieläkään lain kirjaimen mukaisia.

 

Siun sote perustuu nyt ajetun markkinamekanismin sijaan julkisen sektorin palvelutuotantoon. Me emme eduskunnassa vastusta palveluiden siirtämistä vahvemmille harteille vaan niiden ideologista ajamista markkinavoimien syliin. Siun soten kehittämistä kannattaa jatkaa, kävi lakiesityksille miten tahansa. Siun sotessa tehty arvokas valmistelutyö ei mene hukkaan.

 

Keskustan vahvasti ajama maakuntauudistus uhkaa heikentää ympäristöhallintoa sekä pitkäaikaistyöllisyyden hoitoa. Esimerkiksi kunnille ei jäisi jatkossa roolia työllisyyden hoidossa, ja yleiskatteellinen rahoitus vähentää työttömyyden hoitoon osoitettuja määrärahoja.

 

Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd.)

Riitta Myller
kansanedustaja (sd.)

Krista Mikkonen
kansanedustaja (vihr.)

 

Mielipidekirjoitus on julkaistu Karjalaisessa 18.10.2018

Vihreä eduskuntaryhmä: Kelan kilpailutuksissa laadun tulee ratkaista

Useat Kansaneläkelaitoksen viimeaikaiset kilpailutukset ovat herättäneet oikeutettua kritiikkiä palveluja käyttävien joukossa ja omaisissa. Viimeksi vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutuksessa hinnalle oli pantu 80 % painoarvo, kun aiemmin hinnan ja laadun suhde oli 50/50. Lapsivaikutusten arviointi oli jätetty tekemättä ja monet asiakkaat kokivat kilpailutuksen ratkaisut epäinhimillisinä.

Lue lisää

Lastemme takia ilmastonmuutokseen on herättävä nyt

Nyt on maailman päättäjien aika herätä ja nopeasti. Tämä oli maanataina julkaistu kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n ilmastoraportin yksiselitteinen viesti. Raportin mukaan ilmaston lämpeneminen on vielä pysäytettävissä 1,5 asteeseen, mutta se vaatii ennennäkemättömän laajoja toimia erittäin nopealla aikataululla.

Lue lisää

Krista Mikkonen: Heinäveden ja Leppävirran kaivoshanke alleviivaa kaivoslain uudistuksen kiireellisyyttä

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen on huolissaan Heinävedelle ja Leppävirralle suunnitellusta grafiittikaivoshankkeesta. Mikkonen osallistui sunnuntaina Leppävirralla pidettyyn hankkeen yleisötilaisuuteen. Mikkosen mukaan Suomen kaivoslainsäädäntö on yksi maailman löysimmistä ja suorastaan yllyttää mineraalivarojen ryöstökäyttöön. Heinäveden alueen kaivoshankkeen riskit korostavat Mikkosen mukaan kaivoslain uudistuksen välitöntä tarvetta.

Lue lisää

Ulotetaan tasa-arvo armeijaan – kutsutaan myös naiset palvelukseen

Nykyinen ainoastaan miehiä koskeva asevelvollisuus on yksi suurimpia yhteiskunnan ylläpitämiä epätasa-arvoisia rakenteita. Se on räikeästi tasa-arvon vastainen eikä takaa sitä, että palvelukseen saadaan sopivimmat henkilöt. Järjestelmä vaatii päivittämistä.

 

Suomen yleinen asevelvollisuus koskee pakollisena vain miehiä. Naiset ovat voineet vuodesta 1995 lähtien suorittaa vapaaehtoisen asepalveluksen. Ajatus siitä, että meillä on vain yhdelle sukupuolelle pakollinen asevelvollisuus, tuntuu nykyajassa yhä useammalle oudolta ajatukselta.

Lue lisää