Puhe varhaiskasvatuslaista

Arvoisa puhemies!

 

Varhaiskasvatusta uudistettaessa keskiössä on oltava lapsen etu. Tämä tarkoittaa, että jokaisella lapsella pitää olla mahdollisuus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.

 

Hallituksen esitys uudeksi varhaiskasvatuslaiksi tuo monia tervetulleita uudistuksia, mutta monet isot parannukset jäivät hallitukselta kuitenkin tekemättä.

Lue lisää

Puhe kasvupalvelulaista

Arvoisa puhemies!

 

Kasvupalveluiden tarkoituksena on edistää työllisyyttä, työllistymistä ja yritysten toimintaedellytyksiä. Ne tulevat olemaan yksi maakunnan tärkeimmistä tehtävistä soten rinnalla.

Lue lisää

Miksi Metsähallitus pätkii pitkospuut ja polttaa nuotiolaavut?

Metsähallitus suunnittelee luopua useiden virkistysalueiden palveluista. Tarkoitus on muun muassa polttaa useiden retkeilyalueiden nuotiopaikkojen rakenteita ja purkaa pitkospuita. Kansanedustajat Hanna Halmeenpää (vihr.), Satu Hassi (vihr.) ja Krista Mikkonen (vihr.) ovat hämmästyneet Metsähallituksen suunnitelmista ja jättäneet maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) vastattavaksi aiheesta kirjallisen kysymyksen.

Lue lisää

Vihreiden Krista Mikkonen: Hyvä että hallitus heräsi muoviveron tarpeeseen

Hallitus päätti kehysriihessään selvittää muoviveron käyttöönottoa. Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen kannustaa hallitusta toimiin. Mikkosen lakialoite muovipakkausverosta on tänään lähetekeskustelussa eduskunnassa.

 

– Hyvä että hallitus heräsi siihen, että tällä menolla maailman merissä on vuoteen 2050 mennessä enemmän muovia kuin kalaa.

Lue lisää

Puhe muovipakkausverosta

Arvoisa puhemies,

 

Viime aikoina olemme havahtuneet siihen, että tällä menolla maailman merissä on enemmän muovia kuin kalaa vuoteen 2050 mennessä.

 

Muovi on monella tapaa hyvä ja käytännöllinen materiaali. Ongelmaksi muodostuu muoviroskan syntyminen ja muovin liikakäyttö. Siihen tällä lakialoitteella pyritään vastaamaan.

Lue lisää

Puhe kansalaisaloitteesta vammaisten elämänmittaisten palveluiden kilpailuttamisen lopettamisesta

Arvoisa rouva puhemies!

 

Vammaisilla ihmisillä, kuten meillä kaikilla, on oikeus hyvään elämään, ja sen toteutuminen edellyttää, että vammaisilla itsellään on myös oikeus päättää, missä ja miten he haluavat elämänsä elää.

 

Vammaisten ihmisten elämänmittaisten ja välttämättömien palveluiden kilpailuttaminen kaventaa tätä itsemääräämisoikeutta.

Lue lisää

Kristan maaliskuu

Maaliskuun päätteeksi Eduskunta jää istuntotauolle muutamaksi päiväksi ennen pääisiäispyhiä. Sitä ennen kuukauden tahti onkin ollut varsin tiivis.

 

Eduskuntaa puhutti sote, lasten asiat ja raiskauksen määritelmä.

 

Maaliskuussa eduskuntakeskustelua hallitsi sote-uudistus. Viimeisetkin sote-lait saatiin viimein eduskuntaan.

Lue lisää

Tasa-arvo pitää nostaa ulkopolitiikan ytimeen

Suomen tulee ottaa käyttöön feministinen ulkopolitiikka, joka edistää naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien toteutumista.

 

Presidentinvaalien aikaan Suomessa käynnistyi keskustelu feministisestä ulkopolitiikasta. Virallinen ulkopolitiikka ei vielä tunne ­sanaparia, ja tutkimus­kentälläkin aihe on tuore. Siksi on aiheellista syventää keskustelua feministisen ulkopolitiikan sisällöstä.

Lue lisää

Kristan alkuvuosi

Uusi vuosi on alkanut vauhdikkaasti. Kuukausiraportitkaan ei meinaa pysyä perässä! Tähän on koottu Kristan työtä kahden ensimmäisen kuukauden osalta.

 

Tammikuu 

 

Vaikka valiokuntien kokoukset ja täysistunnot eivät pyöri tammikuussa  kansanedustaja tekee työtään myös silloin. Tänä vuonna presidentinvaalit toivat vielä oman lisänsä tammikuun kiireisiin.

Lue lisää

Hallitus uhanalaistaa ympäristönsuojelun

Sote-kohun varjossa tapahtuu kummia. Hallitus on kaikessa hiljaisuudessa romuttamassa suomalaisen ympäristönsuojelun.

 

Maakuntauudistuksen yhteydessä ympäristöhallinto on määrä myllätä uuteen uskoon. Nykyisten AVI:en ja ELY:jen toiminta yhdistetään uuteen valtakunnalliseen lupa- ja valvontavirastoon Luovaan. Tällä uudella ympäristöviranomaisella ei olisi itsenäistä yleisen edun valvonnan yksikköä eikä oikeutta valittaa lupapäätöksistä.

Lue lisää