Hallituksen amisleikkaukset syrjäyttävät pojat

Suomi on kadonneiden poikien maa. Kaksi kolmasosaa syrjäytyneistä nuorista on poikia. Kadonneiden poikien ja miesten määrä on viime vuosina kasvanut. Tämä on todella huolestuttavaa.

 

Tilanne pahenee entisestään, kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus leikkaa ammatillisesta koulutuksesta historialliset 190 miljoonaa. Tämän seurauksena aloituspaikkoja karsitaan, lähiopetusta vähennetään, opetuspisteitä suljetaan ja opettajia irtisanotaan. Ammatillisen peruskoulutuksen aloituspaikkojen määrä laskee tänä vuonna viidellä tuhannella. Varsinkin harvaan asutuilla seuduilla Itä- ja Pohjois-Suomessa opetuspisteiden sulkeminen tarkoittaa, että toisen asteen koulutus karkaa entistäkin kauemmas.

 

Pojat valitsevat ammatillisen koulutuksen tyttöjä useammin ja lähtevät tyttöjä harvemmin kotipaikkakunnalta kauemmas opintojen perässä. Tämä tarkoittaa, että leikkaukset osuvat nimenomaan poikiin.

 

Suomen koulutusjärjestelmää on totuttu pitämään tasa-arvoisena. Todellisuudessa ero tyttöjen ja poikien lukutaidossa on meillä OECD-maiden suurin. Jopa 16 prosentilla pojista ei ole riittävää lukutaitoa peruskoulun päättyessä. Erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa poikien oppimistulokset ovat romahtaneet tyttöihin ja muiden alueiden poikiin verrattuna. Näillä alueilla pojat ovat lukutaidossa lähes kaksi vuotta tyttöjä jäljessä.

 

Pojat siis pärjäävät heikommin jo peruskoulussa. Kun vielä ammatillisen koulutuksen aloituspaikat vähenevät, yhä useampi poika uhkaa jäädä tyhjän päälle peruskoulun jälkeen. Huonosti koulutetut pojat jäävät myös työelämän ulkopuolelle. Siellä on jo pysyvästi lähes 79 000 25–54-vuotiasta miestä.

 

Toimeen on tartuttava heti. Koulutusleikkaukset pitää perua ja poikien syrjäytyminen taklata. Siksi me Vihreät esitimme oman Pelastetaan pojat! -toimenpidepaketin ja jätimme muiden oppositiopuolueiden kanssa välikysymyksen koulutuksen eriarvoistumisesta ja ammatillisen koulutuksen leikkauksista.