Päähenkilönä  tässä tarinassa:

Krista Johanna Mikkonen
syntynyt 15.11.1972
naimisissa Ville Vuorion kanssa
lapset: Ilmo (s. 1999), Oiva (2001) ja Aimo (2004)
filosofian maisteri (biologia)
kansanedustaja
harrastukset: järjestötoiminta, lukeminen, leipominen, lautapelit, teatteri ja muu kulttuurin kuluttaminen

Ja näin menee itse tarina:

Kotipuolessani Kymenlaaksossa Korialla kasvoin kolmen veljen kanssa ainoana tyttönä. Leikittiin sotaa, rakennettiin majoja ja kiipeiltiin puissa. Partio ja urheilu kuuluivat olennaisena osana kouluikään. Harrastin lentopalloa, pesäpalloa, judoa ja yleisurheilua sekä omatoimisesti muitakin lajeja, mitä vain keksittiin. Johdin sudenpentulaumaa ja lopulta koko lippukuntaakin.

 

Lukiossa olin vuoden vaihto-oppilaana Floridassa. Lukioikäisenä luin Linkolan kirjan Johdatus 1990-luvun ajatteluun. Se herätti toimimaan maailman pelastamiseksi. Emme voisi jatkaa nykytavalla kuluttamalla enemmän, mitä luonnonvarat kestävät. Aktivoiduin, menin mukaan luonnonsuojelujärjestöön ja organisoin lukioon ympäristöpäiviä.

 

Maailman pelastus mielessäni lähdin Joensuuhun opiskelemaan biologiaa vuonna 1992. Opintojen ohella toimin aktiivisesti ympäristöjärjestöissä. Liityin Vihreisiin, sillä koin että suoran toiminnan ja kulutusvalintojen lisäksi muutoksia tarvitaan rakenteisiin ja säännöksiin. Välillä olin vuoden opiskelijavaihdossa Namurissa Belgiassa.

 

Olin ensi kerran ehdolla kunnallisvaaleissa 1996 ja pääsin Joensuun kaupunginvaltuustoon ja ympäristölautakuntaan. Seuraavat vaalit olivat 1999, jolloin olin ehdolla sekä eduskunta- että eurovaaleissa. Samana vuonna syntyi esikoispoikamme.

 

Perheemme muutti Keniaan vuonna 2000 miehen työn perässä. Mieheni toimi tutkijana ja itsekin pääsin vapaaehtoisena mukaan savanneille kasvillisuutta määrittämään ja villieläimiä laskemaan. Lisäksi toimin erilaisissa vapaaehtoisjärjestöissä. Kolmen Kenian vuoden jälkeen palasimme Joensuuhun kahden pojan kera. Sain opintoni vihdoin päätökseen ja kolmas poika syntyi 2004.

 

Kuuden kotiäitivuoden jälkeen menin työelämään vuonna 2006. Neljä kuukautta tein oman alani töitä ympäristökeskuksella ja sitten biologin pätkätyötodellisuuden tietäen hain paikkaa järjestöpuolelta. Toimin Pohjois-Karjalan Liikunta ry:llä seurakehittäjänä EU-hankerahalla palkattuna kuusi vuotta. Autoin urheiluseuroja yhdistystoiminnan kiemuroissa, koulutin, opastin, vedin strategiapajoja ja kehitin yhteistyömalleja.

 

Projektihommista Pokalilta siirryin kesällä 2012 jätehuoltoyhtiö Puhas oy:n palvelukseen. Siellä pääsin vaikuttamaan ympäristöasioihin esimerkiksi kehittämällä yritysten jäteneuvontaa ja lajittelua. Näin pystyin hyödyntämään paremmin koulutustaustaani ja sain tehdä työtä kestävämmän maailman puolesta.

 

Vuoden 2004 kunnallisvaaleissa tulin taas valituksi Joensuun kaupunginvaltuustoon, jossa olen vaikuttanut yhtäjaksoisesti siitä saakka. Kaksi kautta, vuosina 2004-12, olin kaupunginhallituksen jäsen, ja 2013-15 toimin vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajana. Olin Vihreiden varapuheenjohtajana täydet kaksi kautta vuosina 2011-15. Varapuheenjohtajuus toi näköala- ja vaikuttamispaikan valtakunnan politiikkaan ja sen tekemiseen.

 

Kevään 2015 eduskuntavaaleissa pyrin tosissani kansanedustajaksi. Pääsin läpi ensimmäisenä vihreänä kansanedustajana uudesta Savo-Karjalan vaalipiiristä.

 

Joitain ympyröitä elämässä on jo sulkeutunut. Minä kasvatan kolmea poikaa, jotka rakentelevat majoja ja kiipeilevät puissa, pari pojista käy partiossa.

Kommentoi