Krista Mikkonen: Ajankäytön tasa-arvossa uhkaa paluu viime vuosituhannelle

Kansanedustaja, Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen jätti tänään kirjallisen kysymyksen lokakuussa julkistetusta Euroopan tasa-arvoindeksistä ja sen mittarien toteutumisesta Suomessa. Mikkonen kysyy hallitukselta, mitä se aikoo tehdä varmistaakseen, että tasa-arvo kehittyy Suomessa nykyistä ripeämmin ja positiiviseen suuntaan kaikkien tasa-arvoindeksin mittareiden osalta.

 

– Tasa-arvoindeksi osoittaa, että tasa-arvon mallimaana itseään pitävässä Suomessa on otettu edistysaskelten sijaan takapakkia ajankäytön tasa-arvossa. Miehet tekevät enemmän ylitöitä, naiset taas kantavat edelleen päävastuun kotitöistä. Tämä kehitys on saatava kääntymään, Mikkonen vaatii.

 

Suomessa perhevapaat ovat kansainvälisesti ja jopa muihin Pohjoismaihin vertailtuna pitkiä, ja niitä käyttävät pääosin naiset.

 

– Ajankäytön tasa-arvo paranisi jakamalla hoivavastuuta tasaisemmin. Paras tapa tehdä tämä on lisätä isille korvamerkittyjä vapaita. Tätä isätkin tutkitusti toivovat, sillä lähes joka kolmas isistä haluaisi lisää isyysvapaapäiviä voidakseen jäädä kotiin hoitamaan lapsia. Hallituksen on tartuttava tähän perhevapaauudistuksen yhteydessä. Emme voi vain katsoa vierestä, kun ajankäytössä palataan viime vuosituhannelle, Mikkonen vaatii.

 

Suomi sijoittui 28 jäsenmaan vertailussa kolmanneksi Ruotsin ja Tanskan jälkeen. Suomen pisteet kuitenkin laskivat edellisvuosista kahdella alueella, vallan ja ajankäytön tasa-arvossa. Molemmissa pistemäärä on Suomen huonoin koko mittaushistorian (alkoi 2005) aikana.

 

Kirjallinen kysymys kokonaisuudessaan KK Mikkonen Euroopan tasa-arvoindeksistä

 

Lisätietoja:

Krista Mikkonen, p. 044 262 7881