Kristan joulukuu

Joulukuu on eduskunnan kiireisin kuukausi. Keskusteluja ensi vuoden talousarviosta on taas käyty yömyöhään. Krista kritisoi puheessaan hallitusta kaikista pienituloisimmilta leikkaamisesta ja totesi, että kyseessä on arvovalinta ja toisinkin olisi voinut tehdä. Vihreän Langan Ryhmyriltä-blogissa Krista avasi tarkemmin sitä, miten budjetti käsitellään.

 

Budjetin lisäksi eriarvoistumisesta puhuttiin myös oppositiopuolueiden välikysymyksen yhteydessä, missä Vihreätkin oli mukana. Krista nosti esiin, että satavuotiaassa Suomessa kaikkien pysyminen samassa veneessä on varmistettava. Samasta aiheesta Krista kirjoitti myös Savon Sanomien ja Karjalaisen kolumniin. Hallituksen aktiivimallia Krista vaati hylättäväksi, sillä työttömyys ei ole rikos.

 

#MeToo ja seksuaalinen häirintä sai asiallisen käsittelyn eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa. Krista vaati blogissaan ottamaan seksuaalisen häirinnän kokemukset vakavasti, nosti teeman esiin puheessaan puoluevaltuuskunnan kokouksessa ja pääsi kommentoimaan asiaa myös Ylen Aamu-tv:ssä. Kristan aloitteesta eduskuntapuolueiden ja -ryhmien naisjohtajat haastoivat Kokoomuksen, Keskustan ja SDP:n etsimään naisia ehdokkaikseen puhemiehistöön. Valinnat tehdään helmikuussa, silloin nähdään kuinka käy.

 

Suomen satavuotisjuhlavuosi huipentui itsenäisyyspäivään. Krista juhli itsenäisyyttä muutaman muun vihreän kansanedustajan lailla kansallispuvussa. Hän myös piti Vihreän eduskuntaryhmän juhlapuheen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaistunnossa, missä päätettiin lastenrahaston perustamisesta.

 

Joulun aikaan moni haluaa pakata pukinkonttiin suomalaisia käsityötuotteita. Sen kunniaksi Krista teki avauksen eri tavoista tukea käsityöalan yrityksiä ja kirjoitti aiheesta myös Radio Rexin blogiin. Kristan tet-harjoittelija Anton Hietsilta valmisteli Kristalle kirjallisen kysymyksen nuorten poliittisista vaikutusmahdollisuuksista, jonka Krista ja Anton kävivät jättämässä yhdessä.

 

Tapaamiset jäivät budjetin jalkoihin

 

Joulukuussa istunnot ovat alkaneet aiemmin ja niihin on kokoonnuttu myös maanantaisin, minkä vuoksi tapaamiset jäivät vähemmälle. Maakuntaliiton puheenjohtajiston kokoukseen ja maakuntavaltuustoon Krista kuitenkin ennätti. Maakuntaliittoa Krista edusti myös Eduskunnassa, kun pohjoiskarjalaisia elokuvantekijöitä muistettiin kunniakirjoilla ja joululounaalla.

 

Helsingissä Krista osallistui rauhan Nobel-palkinnon voittaneen ICAN Finlandin järjestämään keskustelutilaisuuteen ydinaseista Suomessa ja vaati Suomen liittymistä mukaan ydinaseet kieltävään kansainväliseen sopimukseen. Laajan turvallisuuden verkoston Wisen Turvassa vai pelottaako? -nuorisoturvallisuusseminaarin avauspuheenvuorossaan Krista nosti esiin sen, miten nuoret otettaisiin mukaan yhteiskunnan ja rauhan rakentamiseen kuten YK:n Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselma vaatiikin.

 

Kristan vieraana eduskunnassa kävi vierasryhmä Pääesikunnan koulutusosastolta virkistyspäivää viettämässä. He saivat opastuksen taloon ja tilaisuuden keskustella puolustuspolitiikan ajankohtaisista. Eduskuntaryhmä piti veroaamiaisen, missä tutustui asiantuntijoiden johdolla kiinteistöveron saloihin. Krista ehti mukaan myös Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukuntien kokoukseen ja jouluillalliselle sekä Eduskunnan Sydänryhmän puuroaaamiaiselle.  Ilta-Sanomat kävi tekemässä jutun Kristan, Hanna Halmeenpään ja Satu Hassin kimppa-asumisesta.

 

Kristan vuosi lukuina on koottu tänne. Joulukuussa eduskunta jää istuntotauolle. Uudet valtiopäivät avataan helmikuun alussa.