Kristan syyskuu

Eduskunta palasi normaaliin arkeen syyskuussa. Uutta hohtoa työhön toi siirtyminen peruskorjattuun Eduskuntataloon, jonka juhlavissa puitteista työkin tuntuu arvokkaammalta. Krista esitti monen muun edustajan tavoin toiveen, että arvokkuus näkyisi myös talon keskustelukulttuurissa

 

Budjetin kimpussa

Täysistuntojen ehdottomasti tärkein teema oli hallituksen esitys valtion ensi vuoden talousarvioksi. Sen pohjalta käytiin viikon verran lähetekeskusteluja täysistunnoissa.

 

Köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat, kiteytti Krista budjetin päälinjan puheessaan. Krista myös teki kirjallisen kysymyksen sosiaali- ja terveysmaksujen ulosottojen määrän lisääntymisestä hallituksen leikkausten seurauksena. Vihreät vastaavat hallituksen esitykseen omalla vaihtoehtobudjetillaan, joka panostaisi koulutukseen, perusturvaan ja ympäristöön. Sen merkityksestä Krista kertoi uudessa Vihreän Langan Ryhmyriltä-blogissa, joka ilmestyy jatkossa kerran kuussa.

 

Krista piti puheen Agenda 2030:n toimeenpanosta ja muistutti, että kestävän kehityksen tavoitteet velvoittavat myös Suomessa. Naisverkosto teki lakialoitteen siitä, että luottamustoimipalkkiot eivät enää vähentäisi vanhempainpäivärahan määrää, ja Krista puhui sen puolesta täysistunnossa. Hallituksen keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelmaa Krista arvosteli kunnianhimon puutteesta. Äitiyslain etenemistä juhlittiin. Krista osallistui uuden puoluevaltuuskunnan ensimmäiseen kokoukseen, jossa hyväksyttiin turvapaikkapoliittinen linjapaperi.

 

Tapaamiset lobbausrekisteriin

Syksyn tulon huomaa siitäkin, että tapaamiskutsujen määrä kasvaa reippaasti. Krista osallistui sisäministeri Risikon infotilaisuuteen terrorismin torjunnasta ja Hanasaaren keskusteluun Suomi-Ruotsi-puolustusyhteistyöstä. Krista pääsi myös kuulemaan Martti Ahtisaaren ja Bengt Holmströmin keskustelua Suomen tulevaisuudesta. Puolustusvaliokunta vieraili Santahaminassa.

 

Krista osallistui Vaasan vihreiden kanssa VR-ohjelman kuvauksiin ja kävi Ylen Aamu-tv:ssä keskustelemassa politiikan syksystä. Ehtipä Krista osallistua myös Nälkäpäiväkeräykseen yhdessä muun ryhmän kanssa sekä kipaista eduskunnan liikunta-aamupäivään ja osallistua luomupuuron maailmanennätyksen tekoon.

 

Omassa vaalipiirissäkin riitti tilaisuuksia ja tapaamisia. Krista tutustui Naisten Valmiusliiton  Minnatar-harjoitukseen Rissalassa. Leppävirralla puolestaan kokoontui Maaseutuparlamentti, jossa Krista kävi piipahtamassa Maaseutu- ja erävihreiden ständillä sekä osallistui puolueiden maaseututenttiin Leppävirralla. Kristillisdemokraatit järjestivät Joensuussa Varhaiskasvatuksen arvot -paneelin, missä Krista oli keskustelemassa uusista varhaiskasvatussuunnitelman perusteista. Pohjois-Karjalan lapsi- ja perhepalvelujen muutosagentti Anne Frimodig sekä ikäihmisen palveluiden muutosagentti esittelivät Savo-Karjalan kansanedustajille toimintaansa.

 

Krista kävi kertomassa omasta urastaan Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan alumnitilaisuudessa ja osallistui opiskelijoille suunnatun Polku 2017-yrittäjyysviikon paneelikeskusteluun, jossa pohdittiin kuinka poliittisella päätöksenteolla voidaan parantaa yrittäjyyden edellytyksiä. Paikallisten vihreiden vahvistuksena Krista kävi Vihreiden teltalla Haminan Valojen yössä sekä Liperin Leipäpäivillä.

 

Eduskunnan vierailijalistat herättivät vilkasta keskustelua kansanedustajien lobbaustapaamisista. Vihreä eduskuntaryhmä päätti tarttua sydänten presidentin Pekka Haaviston haasteeseen ja alkaa julkaista jatkossa lobbaustapaamisiaan. Kristan tapaamislista löytyy täältä.

 

Uusia maakunnallisia luottamuspaikkoja

Uuden valtuustokauden myötä maakunnalliset luottamuspaikat jaettiin uudelleen. Vihreiden korkea kannatus näkyi aiempaa merkittävimpinä ja runsaimpina paikkoina myös maakunnan tasolla. Krista valittiin maakuntahallituksen toiseksi varapuheenjohtajiksi ja hän aloitti Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallituksen jäsenenä. Joensuun kunnallispolitiikassa Krista jatkaa valtuutettuna, muttei tällä kaudella ole minkään lautakunnan jäsen.

 

Ensi kuussa tiedossa on muun muassa lisää budjettikeskusteluita sekä eduskunnan avoimien ovien päivä.