Hallituksen ilmastopoliittista suunnitelmaa vaivaa kunnianhimon puute

Ihmisiä kuolee sadoittain nälkään Itä-Afrikassa. Jättimäinen jäävuori on irtoamassa Etelämantereesta. Hirmumyrsky Irma kylvi totaalista tuhoa Karibialla.

 

Päivittäin luemme uutisista ilmastonmuutoksen etenemisestä. Sen torjunnalla on valtava kiire. Me olemme viimeinen sukupolvi, joka ehtii pysäyttää sen. Valitettavasti hallituksessa keskustassa, kokoomuksessa ja sinisissä tätä ei ole ymmärretty.

 

Sen osoittaa hallituksen keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma, jota käsiteltiin tänään eduskunnassa. Se on huolestuttavaa luettavaa. Suunnitelman suunta on oikea, mutta mittakaava aivan liian pieni näin ison haasteen edessä.

 

Suunnitelmaa vaivaa sama ongelma kuin hallituksen muutakin ilmastopolitiikkaa: kunnianhimon puute. Se nojaa hallituksen biotaloustavoitteille, eli metsähakkuiden lisäämiseen kestämättömällä tavalla. Se myös luottaa siihen, että EU:ssa päädytään Suomen ajamalle linjalle metsien ja maankäytön LULUCF-sektorilla. Tämä antaisi hallitukselle mahdollisuuden siirtää päästöyksiköitä metsäsektorilta taakanjakoon, eli alentaa omaa päästövähennystavoitettaan.

 

Suunnitelmat ovat ilmastonmuutoksen kannalta kestämättömiä. Hallitus yrittää löytää kaikki porsaanreiät, jotta se saisi alennettua päästövähennysvelvoitettaan, vaikka nykyinenkään tavoite ei riitä Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteiden täyttämiseen. Hallituksen lähtökohtana on, että Suomi vähentää päästöjään 39% vuoteen 2030 mennessä, kun Sitran mukaan luvun pitäisi olla 60 %, ja peräti -130 % vuoteen 2050 mennessä. Tällä siihen ei päästä.

 

On suunnitelmassa hyvääkin. Lähes kaikki ehdotetut toimet ovat hyviä. Esimerkiksi työkoneille asetetaan biosekoitevelvoite, ja valtio luopuu tilojensa öljylämmityksestä. Liian monet toimet vain ovat mittakaavaltaan liian vähäisiä eivätkä tarpeeksi konkreettisia.

 

Sen sijaan hallitus tekee isosti päinvastaista politiikkaa, esimerkiksi maksaa ilmastolle haitallisia tukia. Pelkästään päästökauppakompensaatioon ja energiaintensiivisten yritysten veronpalautuksiin on ensi vuodelle budjetoitu 257 miljoonaa, kun ilmasto- ja energiastrategian toimeenpanoon on varattu 48 miljoonaa.

 

Hallituksen ilmastopolitiikalla etenemme aivan liian hitaasti. Jos haluamme torjua ilmastonmuutoksen, päästöjä on vähennettävä nyt heti, ei vuosikymmenten päästä. Silloin on jo myöhäistä. Kuka kertoisi tämän hallitukselle?