Itämeren suojeluun on panostettava ja Saaristomeren tehostamisohjelmaa jatkettava

Eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmä lähetti viestinsä Säätytalolle tänään maailman merien päivänä: Itämeren suojeluun on panostettava ja Saaristomeren tehostamisohjelmaa jatkettava.

Eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmä järjestäytyi tänään kokouksessa. Puheenjohtajaksi valittiin entinen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) ja varapuheenjohtajaksi kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.).

Tänään vietetään maailman merien päivää, jonka tarkoituksena on muistuttaa merien merkityksestä koko planeetalle ja ihmiskunnalle. Eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmä haluaa muistuttaa hallitusohjelmaneuvottelijoita merten suojelun tärkeydestä.

Tulevan hallituksen pitää jatkaa työtä Itämeren tilan parantamiseksi. Viime hallituksen aloittama Saaristomeri-ohjelma vaatii riittävät resurssit, jotta konkreettisten toimien avulla saadaan saaristomeren valuma-alue vihdoin poistettua Itämerta eniten saastuttavien hot spot -kohteiden listalta. Niin ikään edellisten hallitusten vesiensuojelun tehostamisohjelma vaatii riittävät resurssit, jotta toimenpiteitä voidaan jatkaa niin muualla Itämeren alueella kuin sisävesissäkin, kokous painottaa.

Eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmä korostaa, että Itämeren suojelulle on asetettava konkreettisia tavoitteita tulevalla hallituskaudella, joiden saavuttamista tulee seurata ja tarvittaessa tehostaa toimia. Ryhmä kantaa huolta vesistöjen saastumisesta, mikä on haitaksi niin luonnolle kuin ihmisten terveydelle.

Kokouksen alussa tervehti myös eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän perustaja, pitkäaikainen entinen kansanedustaja Pertti Salolainen (kok.) Salolainen perusti ryhmän 1970-luvulla.

Järjestäytymiskokoukseen osallistuivat kansanedustajat Pauli Aalto-Setälä, Tiina Elo, Mai Kivelä, Anna Kontula, Helena Marttila, Krista Mikkonen, Pinja Perholehto ja Jenni Pitko.

Eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän kannanotto on julkaistu 8.6.2023.