Kristan alkuvuosi
Uusi vuosi on alkanut vauhdikkaasti. Kuukausiraportitkaan ei meinaa pysyä perässä! Tähän on koottu Kristan työtä kahden ensimmäisen kuukauden osalta.
Tammikuu
Vaikka valiokuntien kokoukset ja täysistunnot eivät pyöri tammikuussa kansanedustaja tekee työtään myös silloin. Tänä vuonna presidentinvaalit toivat vielä oman lisänsä tammikuun kiireisiin. Olimme joukolla Pekka Haaviston takana presidentinvaaleissa ja kiersin Pekan mukana Pieksämäellä, Varkaudessa, Kuopiossa, Juuassa, Nurmeksessa, Lieksassa ja Joensuussa. Lisäksi olin yleisössä tsemppaamassa Pekkaa Ylen ehdokaspäivän tentissä.
Isoin keskustelu vaalien ohessa käytiin aktiivimallista, jonka tyrmäsin arjesta vieraantuneena. Myös Suomen asevientilinja puhutti. Safer Globen tammikuussa ilmestynyt raportti nosti esiin, että Suomi vie aseita Jemenin sodan osapuolille. Vaadin hallitukselta vastuullisempaa asevientilinjaa, mistä olin puhumassa myös radion Ykkösaamussa.
Ehdotin hallitukselle uhanalaisten vesilintujen metsästyskieltoa. Esimerkiksi punasotkan kanta on romahtanut viimeisten vuosikymmenten aikana ja lajista on tullut erittäin uhanalainen. Valitettavasti hallitus ei nähnyt metsästyskiellolle tarvetta.
Käyntejä etelässä ja pohjoisessa
Helsingin reissujakaan ei tammikuussa voinut välttää. Sinne toi mm. Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlat. Oman vaalipiirin vierailukohteita oli Lieksan kristillinen opisto, Riikinvoiman ekovoimala ja Tarinan vastaanottokeskus Siilinjärvellä.
Vierailin myös Ivalossa ja Inarissa yhdessä vihreän edustajakollegan Outi Alanko-Kahiluodon kanssa. Pääsimme tutustumaan monipuolisesti alueen asioihin mm. tapaamalla Metsähallituksen väkeä, tutustumalla saamelaismuseo ja luontokeskus Siidaan ja saamelaisalueen koulutuskeskukseen SAKK:iin, osallistumalla Skabmagovat elokuvafestivaaleihin sekä tapaamalla saamelaiskäräjien puheenjohtajaa ja muita alueen ihmisiä.
Helmikuu aloitti uuden istuntokauden
Helmikuu alkoi juhlavasti. Kuun ensimmäisenä päivänä jo ennen varsinaisen istuntokauden alkua järjestettiin ylimääräinen täysistunto presidentin virkaanastujaisia varten.
Seuraavalla viikolla avattiin valtiopäivät. Maanantaina oli puhemiehen vaali, ja olin hyvin tyytyväinen siihen, että saimme historian kolmannen naisen puhemieheksi. Nimityksissä näkyi jo puolueiden asemoituminen kohti vuoden päästä olevia eduskuntavaaleja, kuten totesin Vihreän Langan blogissani. Tiistaina itse avajaisjuhlallisuudet ekumeenisine jumalanpalveluksineen ja valtiopäivien avajaisistuntoineen. Iltaohjelmana oli Madama Butterfly -ooppera. Myös eduskuntaryhmät järjestäytyivät, ja minut valittiin jatkamaan Vihreän ryhmän puheenjohtajana.
Juhlallisuuksien jälkeen palattiin pian arkeen. Vihreiden eduskuntaryhmälle tärkein asia oli meidän aloitteestamme tehty välikysymys koulutuksen tasa-arvosta. Keskustelussa muistutin, että kotitausta vaikuttaa yhä enemmän nuorten koulumenestyksen ja koulupolun pituuteen, ja vaadin, että kehitys on käännettävä.
Tiedustelulait olivat täysistunnossa lähetekeskustelussa, minkä jälkeen ne lähetettiin valiokuntiin tarkempaa käsittelyä ja asiantuntijakuulemisia varten. Ryhmiltä tiukattiin kantaa lakeihin jo etukäteen, mihin vastasin, että päätämme asiasta vasta huolellisen harkinnan ja asiantuntijakuulemisten jälkeen.
Eduskuntaryhmä otti kantaa myös muoveihin. Muovi on monikäyttöinen materiaali, mutta tällä hetkellä sitä päätyy luontoon aivan liikaa. Meressä on tätä menoa enemmän muovia kuin kaloja. Ehdotimme viittä toimenpidettä muoviongelman vähentämiseksi.
Juhlan paikka oli se, kun äitiyslaki hyväksyttiin eduskunnassa. Perhevapaauudistuksen lässähtäminen puolestaan oli iso pettymys. Saamelaisten kansallispäivää Vihreä ryhmä juhlisti kannanotolla, jossa vaadin saamelaisten oikeudet turvaavan ILO 169-sopimuksen ratifiointia.
Joensuun kaupunginvaltuustossa alkuvuoden vaikein kysymys oli päätös kouluverkon kehittämisestä ja siitä, miten Eno-Uimaharjun yläkoululaisia ratkaistaan. Viestejä ja puheluita tuli asiasta valtavasti, ja tästä aktiivisuudesta kuuluu iso kiitos kuntalaisille. Itse päädyin Enon kannalle, joka oli lopulta koko Vihreän ryhmän yhteinen näkemys. Valtuuston äänestyksessä Uimaharju kuitenkin voitti niukasti.
Maakunnallisiin luottamustehtäviin liittyen osallistuin Rivierean strategiapäiviin Bomballa sekä maakuntahallituksen, maakuntakaavan valmisteluryhmän sekä Itä-Suomen neuvottelukunnan kokouksiin.
Keskustelutilaisuuksia, tutustumisia ja tapaamisia
Heti istuntokauden startatessa osallistuin Milttonin järjestämään eduskuntaryhmien puheenjohtajien paneeliin, jossa mietittiin jo seuraavan eduskuntakauden tavoitteita. Joensuussa osallistuin Teologisen seuran symposiumin keskusteluun vallasta ja terveyspalveluista. Kolilla olin keskustelemassa peruskoulun lisäopetuksesta valtakunnallisessa lisäopetuksen yhteistyöseminaarissa.
Savo-Karjalan kansanedustajat vierailivat KYSissä, ja samalla reissulla tapasin myös Kuopion vihreää valtuustoryhmää. Sen jälkeen Kuopion Vihreiden keskustelutilaisuudessa puhuttiin eläinpolitiikasta ja ruodittiin hallituksen luonnosta eläinsuojelulaiksi, joka valitettavasti on vanhentunut jo syntyessään.
Minut pyydettiin myös Kehitysvammaliiton tilaisuuksiin puhumaan Osatyökykyisille tie työelämään -kärkihankkeesta. Aikataulujen takia en päässyt paikalle, mutta lähetin ajatuksiani kehitysvammaisten työllistymisestä videotervehdyksellä.
Puoluetoimiston väki vieraili eduskunnassa ja keskustelimme yhteistyöstä. Emma-gaalaan osallistuin kummityttö avecinani. Lisäksi tapasin monia eri tahoja mm. Metsäteollisuus ry, WWF, 4H ja Elintarviketeollisuusliitto ry ajankohtaisiin kysymyksiin liittyen. Puolueen poliittista ohjelman valmisteluun liittyen osallistuin yhteistapaamiseen suuren joukon koulutusalan eri toimijoiden kanssa. Olin myös kuuntelemassa, miten aikuisten oppimisen tukea on kehitetty ammattikoulutuksessa PUHTI-hankkeen avulla.