Puhe välikysymyksestä koulutuksen tasa-arvosta
Arvoisa puhemies,
Sen sijaan, että muistelemme, kuka leikkasi ja kuinka paljon, meidän pitäisi yhdessä miettiä, miten pelastamme suomalaisen tasa-arvoisen koulutuksen.
Tänä päivänä kotitausta vaikuttaa yhä enemmän nuorten koulumenestyksen ja koulupolun pituuteen. Koulut eivät pysty tarjoamaan kaikille oppilaille riittävästi tukea. Jos sitä ei saa kotoa, niin tippuu kärryiltä.
Kuntien väliset erot peruskoulun oppituntimäärässä voi olla jopa puoli kouluvuotta. Erot ovat suuret myös tukiopetuksen määrässä ja oppimateriaaleissa. Oppikirjoista tingitään, digiloikat jäävät kirpunhypyiksi rahan puutteen vuoksi.
Joka kymmenennellä peruskoulun päättävällä on niin heikko lukutaito, ettei hän pärjää jatko-opinnoissa. Se tarkoittaa vuosittain liki seitsemäätuhatta 15-vuotiasta, valtaosa näistä on poikia. Peruskoulumme on epäonnistunut perustaitojen tarjoamisessa. Tämän tiedon pitäisi viimeistään herättää meidät kaikki.
Arvoisa puhemies,
Meillä tässä talossa on vastuu siitä, että peruskoulu takaa aivan jokaisella nuorelle riittävät taidot. Emme saa antaa tasa-arvoisen koulutuksen murentua, sillä samalla murentuu lastemme ja nuortemme tulevaisuuden.
Hallitus ei voi mennä piiloon heikon taloustilanteen taakse. Koulutuksesta on leikattu liikaa. Tehdyt pienet paikkaukset eivät riitä. Lapsemme ja nuoremme ei voi odottaa parempi aikoja, kyse on heidän elämästään juuri nyt.
Arvoisa puhemies,
Hyvä peruskoulu on kaiken lähtökohta. Mutta pelkällä peruskoululla ei enää pärjää. Siksi jokaiselle nuorelle on taattava jatko-opinnot.
Erityistä huomiota on kiinnitettävä, miten siirtymä peruskoululta toiselle asteelle sujuu. Moni nuori ei tiedä, millaiseen koulutukseen hakeutua. Monelle nuorelle se tarkoittaa muuttoa kotoa kauemmaksi. Yhä itsenäisempi opiskelu voi osoittautua vaikeaksi.
Nuoret tulee saattaa turvallisesti nivelvaiheen yli tarjoamalla riittävästi tukea ja henkilökohtaista ohjausta niin opintoihin kuin muihin elämänhallintaan.
On myös varmistettava, että perusopetuksen lisäopetusta on tarjolla kaikkialla Suomessa. Nyt näin ei ole.
Arvoisa puhemies,
Vaikka toisen asteen opetus on maksutonta, oppivälineet maksavat. Kaikilla ei ole niihin varaa. Pelastaa Lapset selvityksen mukaan 60 prosenteille ne aiheuttavat haasteita.
“Nuoremmat lapsista eivät saa mennä enää lukioon. vanhimman lapsen opiskelu lukiossa aiheutti pienituloisen perheen talouden romahtumisen ja ylivelkaantumisen”, kirjoittaa eräs vanhempi.
Uhkaamme luisua historiassa taaksepäin aikaan, jolloin perheillä ei ollut varaa kouluttaa lapsiaan.
Toisesta asteesta pitää tehdä aidosti maksuton. Tämän hinta-arvio on 80–95 miljoonaa. Summa palautuu moninkertaisesti, kun nuoret eivät joudu luopumaan koulutusunelmistaan tai keskeyttämään.
Maksuttomuus ei riitä. On varmistettava, että lähiopetusta on riittävästi. Amikset tarvitsevat lisää rahaa varmistaakseen riittävän määrän aloituspaikkoja, opettajia, lähiopetusta ja yksilöllistä tukea.
Arvoisa puhemies,
Ratkaiseva rooli on myös peruskoulua edeltävillä vuosilla. Tutkimuksista tiedämme, että laadukkaalla varhaiskasvatuksella voidaan tasoittaa kotitaustasta johtuvia oppimiseroja. Siksi siihen on tärkeä panostaa.
Hallitus on tehnyt päinvastoin vähentämällä työttömien lasten oikeutta varhaiskasvatukseen, kasvattamalla ryhmäkokoja ja heikentämällä hoitajamitoitusta.
Varhaiskasvatuksen laatu on heikentynyt ja alueelliset erot kasvaneet. Lapsen oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen riippuu asuinpaikasta ja vanhempien työllisyystilanteesta.
Nämä leikkaukset ovat kaikkein kohtalokkaimpia lasten tulevan opinpolun kannalta. Ne pitää kiireellisesti perua.
Se ei kuitenkaan vielä riitä. Varhaiskasvatuksen osallistumisasteen parantamiseksi on siirryttävä maksuttomuuteen vuosiluokka kerrallaan 5-vuotiaista alkaen.
Arvoisa puhemies,
Tänään olemme todistaneet, miten haluamme kaikki taata jokaiselle nuorelle laadukkaan koulutuksen. Laadukas koulutus vaatii osaavia opettajia ja mahdollisuuksia lisäkouluttautua, ajantasaisia oppimismateriaaleja, riittävästi lähiopetusta, tarpeeksi pieniä ryhmiä, henkilökohtaista tukea ja ohjausta tarpeen mukaan. Ne eivät tule ilmaiseksi, vaan vaativat rahaa.
Vihreät haluavat satsata koulutukseen taataksemme koulutuksen tasa-arvon. Toivottavasti myös muut puolueet ovat tähän valmiita.
Puhe on pidetty eduskunnan täysistunnossa 28.2.2018 käsiteltäessä välikysymystä koulutuksen tasa-arvosta.