Suomi tarvitsee suunnanmuutoksen
Eduskunnan viimeinen istuntokausi ennen kevään vaaleja käynnistyy huomenna. Syksyn työlista täyttyy pitkälti ensi vuoden talousarvion käsittelystä. Budjettiesitys on ollut istuvan hallituksen viimeinen tilaisuus panostaa maamme kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.
Hallitus ei tarttunut tilaisuuteen.
Se on sääli, sillä Suomi on isojen haasteiden edessä. Ilmastonmuutos etenee nopeammin kuin ymmärrämmekään. Huoli opetuksen laadusta ja lähiopetuksesta tummentaa toiveita lastemme ja nuortemme tulevaisuudesta. Pienituloisilta on leikattu niin paljon, että monen rahat eivät riitä yhtä aikaa lääkkeisiin ja ruokaan. Ja nyt elämme nousukautta.
Nyt tarvittaisiin todellista johtajuutta. Ilmastopolitiikassa kunnianhimo on nostettava täysin uudelle tasolle. Suomalaisesta koulutuksesta on tehtävä maailman parasta. Köyhyyden ja syrjäytymisen torjunta on otettava politiikan kärkitavoitteeksi.
Ilmastopolitiikka vaatii määrätietoisia tekoa ja poliittisia päätöksiä, sitä ei voi jättää kuluttajien valintojen ja vapaaehtoisuuden varaan. Pääministerin ajatus autoilijoiden vapaaehtoisista puiden istuttamismaksuista ei todellakaan tee meistä ilmastonmuutoksen suurvaltaa.
Vaikka puiden istuttaminen on hyvää ilmastotyötä, tulisi hallituksen huolehtia myös riittävän hiilivaraston säilyttämisestä metsissämme. Hallituksen tavoite massiivisesta metsähakkuiden lisäämisestä uhkaa kumota kaikki Suomen ilmastotoimet vuosilta 2015-2030.
Ilmastopolitiikasta puhuva hallitus ei vieläkään onnistunut ympäristölle haitallisten tukien karsimisessa. Fossiilista energiantuotantoa tuetaan vuosittain yli miljardilla, kolme kertaa niin paljon kuin uusiutuvaa energiaa.
Hallituksen leikkaukset ovat kohdistuneet koko kauden ajan kaikkein pienituloisimpiin, samanaikaisesti se on vuosittain keventänyt keski- ja hyvätuloisten verotusta. Nyt hallitus viimein muisti veronkevennyksissä pienituloisiakin, mutta Kelan etuuksien indeksijäädytykset jatkuvat. Ilmeisesti hallitus toivoo, että vaaleihin mennessä pienituloiset unohtavat tehdyt leikkaukset.
Silmänkääntötemppuja hallitus yrittää myös koulutuksessa. Ensin hallitus on leikannut koulutuksesta kaikilta tasoilta jättimäisiä summia. Sitten sen on päättänyt pienistä, usein määräaikaisista panostuksista koulutukseen puhuen niistä merkittävinä satsauksina. Koulutyötä tunteville temppu tuskin menee läpi, niin konkreettisesti leikkaukset tuntuvat oppilaitosten arjessa.
Teksti on julkaistu Radio Rexin blogissa