Suomalainen maatalous on uskallettava pelastaa

Maatalous on kriisissä. Tukien viivästykset, Venäjän-viennin romahdus ja hintojen lasku ovat ajaneet maatalousyrittäjät ahtaalle. Samaa mieltä kanssamme ovat myös vasemmistoliitto, RKP ja kristilliset, joiden kanssa jätimme perjantaina yhteisen välikysymyksen suomalaisen maatalouden kriisistä.

 

Tilanne on monilla tiloilla kriittinen sekä toimeentulon että jaksamisen kannalta. Mikä siis avuksi?

 

Ensihätään tarvitaan nopeita keinoja, joilla autetaan viljelijät pahimman yli. Sen lisäksi tarvitsemme myös pitkän tähtäimen uudistuksia, joilla maatalous saadaan kestävälle pohjalle.

 

Ensiavuksi käyvät pikaisesti lanseerattava sopeutumislaina ahdingossa oleville maatiloille, lyhennysvapaiden myöntäminen maatilojen lainoille sekä byrokratian keventäminen. Tämä tarkoittaa myös, että valtion budjetista pitää löytyä lisärahaa maatilojen avittamiseksi pahimman yli. Tämä on reilua, sillä tilanteen kärjistäneet ongelmat, tukimaksatusten ja viennin tökkiminen, eivät ole maanviljelijöiden syytä.

 

Pitkällä tähtäimellä tarvitaan isoja uudistuksia koko ruoan arvoketjuun. Tarvitsemme erikoistumista ja tuotteiden jalostamista pidemmälle, jotta niiden arvo saadaan nousemaan. Bulkilla emme pärjää.

 

Luomussa on vielä huimasti kasvupotentiaalia. Kotimaisilla luomutuotteilla on jo nyt enemmän kysyntää kuin tarjontaa ja kuluttajatutkimusten mukaan kysyntä vain kasvaa.

 

Tutkimus- , kehittämis- ja markkinointiverkoston luominen yhdessä maataloustuottajien kanssa avaa uusia mahdollisuuksia vientiin saakka. Meillä on hyviä esimerkkejä funktionaalisista elintarvikkeista laktoosittomista tuotteista ja benecolista lähtien.

 

Lihan kulutus tulee vähenemään. Kasviperäisestä proteiinista valmistetuilla kuluttajatuotteille on luvassa suuret markkinat. Nyhtökaura on hyvä alku, lisää tarvitaan. Kotimaisten palkokasvien omavaraisuudessa olemme vasta 15 prosentin tasolla.

 

Lisäksi on puututtava ruoan arvoketjuun. Elintarviketeollisuuden ja kaupan keskittyminen on ajanut tuottajat ahtaalle. Tuottajahinnat matavat, kun elintarviketeollisuus ja varsinkin kauppa käärivät voitot. Kuluttaja ei asetelmasta hyödy, meillä on Euroopan kallein ruoka. Kaupan keskittymiseen on uskallettava puuttua.

 

Me Vihreät haluamme jatkossakin säilyttää kotimaisen maatalouden. Toivottavasti sitä haluaa myös keskustan vetämä hallitus.

 

Blogiteksti on julkaistu myös Radio Rexin blogissa 6.6.2016