Maapallo ei kestä nykykulutusta

Ilmasto lämpenee nopeammin, kuin olemme osanneet odottaa, ja muutoksen pysäyttäminen 1,5 asteeseen vaatii rajuja toimia erittäin nopeasti. Selkärankaisten eläinten määrä on vähentynyt 60 prosenttia vuoden 1970 jälkeen. Suurin syy molempiin on luonnonvarojen ylikulutus.

 

Meidän elämäntapamme muuttavat ilmastoa ja luontoa ympärillämme, ja suunta on huonompaan. Jos haluamme säilyttää tämän pallon elinkelpoisena lapsillemme, meidän on löydettävä keinot kestävään elämäntapaan.

 

Se ei ole helppoa, eikä aina myöskään halpaa. Edelleen liian usein ympäristön ja ilmaston kannalta haitalliset kulutusvaihtoehdot tulevat kukkarolle halvemmiksi kuin kestävät.

 

Hyvä esimerkki tästä on lentomatkustaminen. Lentäminen on vapautettu polttoaineverosta, vaikka se on yksi ilmastolle haitallisimpia liikennemuotoja ja sen päästöjen arvioidaan lähes kaksinkertaistuvan seuraavan 20 vuoden aikana. Niinpä ympäristöystävällisempi junamatkustaminen maksaa helposti moninkertaisesti lentämiseen nähden Euroopan-lomilla ja jopa kotimaassa matkustaessa.

 

Sama pätee ruokaan ja käyttöesineisiin. Lähes jokaiseen suomalaiseen kotiin tiensä löytäneet nyhtökaura ja härkis ovat edelleen kilohinnaltaan tuplasti kalliimpia jauhelihaan verrattuna, vaikka tiedämme, että eläintuotteiden tuotanto kuormittaa ympäristöä merkittävästi enemmän kuin kasvipohjaiset tuotteet. Kertakäyttöisiä muovituotteitakin saa naurettavan halvalla tai jopa ilmaiseksi jatkuvaan käyttöön tarkoitettuihin tuotteisiin verrattuna.

 

Kulutuskulttuurin haitat tulevat kuitenkin kalliiksi, ja se lasku lankeaa meidän ja meidän lastemme maksettavaksi. Jos ilmastonmuutosta ei saada pysäytettyä, sen kustannukset yhteiskunnalle mitataan pahimmillaan tuhansissa miljardeissa. Tarvitsemme tehokkaita ohjauskeinoja, jotta kulutusta saadaan ohjattua kestävämmäksi ja jotta kestävä kuluttaminen olisi myös halvempaa kuin saastuttaminen.

 

Vihreiden ratkaisu ovat haittaverot. Ensi vuoden vaihtoehtobudjetissamme me ehdotamme lentoveroa, muoviveroa ja eläintuoteveroa.

 

Lentovero voitaisiin ottaa käyttöön Ruotsin mallia seuraten. Siinä vero määräytyy suhteessa lennon pituuteen. Matkustajalle hinta olisi 6–40 euroa, eli ei kohtuuttomasti. Valtiolle vero toisi jopa 140 miljoonan euron verotuotot. Yli puolet suomalaisista kannattaa lentoveron käyttöönottoa.

 

Muoviverolla voitaisiin vähentää kertakäyttömuovituotteiden kulutusta ja ohjata kestävämpiin pakkaustapoihin. Myös jätettä syntyisi vähemmän. Suomelle valmistui juuri ensimmäinen muovitiekartta, ja myös siinä ehdotetaan muoviveron selvittämistä.

 

Selvittämistä kaipaa myös eläintuotevero. Siinä vero määräytyisi tuotannon synnyttämien kokonaispäästöjen mukaan. Näin kestävämmin tuotetun eläintuotteen hinta nousisi suhteessa vähemmän.

 

Kestävämpi elämäntapa vaatii kohtuutta. Vihreiden ratkaisuilla voimme yhtä aikaa tukea ihmisiä kohtuullisempaan elintapaan ja saada tuottoja, jotka voimme käyttää köyhyyden vähentämiseen tai ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen.

 

Vihreiden vaihtoehtobudjetti kokonaisuudessaan täällä