Kansanedustaja Krista Mikkonen: Itärata jäämässä pahnan pohjimmaiseksi

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Krista Mikkonen on huolissaan Itäradan etenemisestä. Hallitus on tänään päättänyt perustaa ja pääomittaa valtion omistaman osakeyhtiön tytäryhtiöineen raideliikenneinvestointien edistämiseksi. Omat hankeyhtiöt perustettiin Turun tunnin junalle sekä Tampereen yhteyden ja lentoradan investointeja varten, mutta ei itäradalle.

 

– On selvä, että uudenlaisia rahoitusmuotoja tarvitaan ratahankkeiden toteuttamiseksi. Ilmastonmuutokseen vastaaminen vaatii raideliikenteeseen panostamista paljon nykyistä ripeämmin. Yhtiöiden kautta tämä onnistuu valtion budjettirahoitusta nopeammin, Mikkonen sanoo.

 

– Iloitsen jokaisesta päätöksestä, jolla parannetaan raideliikennettä. Kuitenkin Itä-Suomelle tämänpäiväinen viesti on tyly. Kaikki muut keskustelussa olleet valtakunnalliset ratahankkeet lähtevät nyt etenemään hankeyhtiöiden kautta paitsi itärata. Itä-Suomi jää pahnan pohjimmaiseksi, vaikka tarve sen raideyhteyksien kehittämiselle on kiistaton.

 

Ministeriö on tähän saakka painottanut kaksitoistavuotisen valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman roolia ja kannustanut maakuntia mukaan siihen vaikuttamiseen. Viesti on ollut, että vasta tämän prosessin jälkeen keväällä 2020 parlamentaarisesti linjataan strategiseen tavoitteet ja keskeiset infrahankkeet.

 

– Mikä virka jää yhdessä valmistelulle liikennejärjestelmäsuunnitelmalle, jos käytännössä linjaukset tehtiin jo nyt? , Mikkonen ihmettelee.