Vuosisadan suurimmasta uudistuksesta tuli farssi

Paineet eduskunnassa sote-uudistuksen läpiviemiseksi ovat kasvaneet sitä mukaa, kun uudistuksen kohtalonhetket lähenevät. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan on määrä antaa tuomionsa uudistuksesta tällä viikolla.

 

Hallituspuolueiden epätoivon huomaa selvästi eduskunnassa. Touhu on saanut jo farssimaisia piirteitä uudistuksen pääkäsittelijässä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Hallituksen kansanedustajat ovat tehneet kaikkensa, jotta käsittely tapahtuisi pikakelauksella. Asiantuntijakuulemisia on yritetty estää ja kaikki muut asiat valtion budjettia myöten on lakaistu pois valiokunnan työlistalta. Valiokunnan istunnot jatkuvat koko päivän ilman taukoja. Työilmapiiri on laskenut pakkasen puolelle jo aikoja sitten.

 

Parlamentaariset periaatteet ovat lentäneet romukoppaan myös muualla eduskunnassa. Maa- ja metsätalousvaliokunnassa soteen linkittyvää maakuntauudistusta käsiteltiin kuulemalla 13 asiantuntijaa tunnissa. Lausunto yritettiin juntata läpi lähettämällä lisäaikaa toivoneet opposition kansanedustajat kahville ja soittamalla sillä välin tilalle keskustalaiset varajäsenet.

 

Mitään vastaavaa ei ole eduskunnassa ennen nähty.

 

Sivustaseuraaja voisi kuvitella, että kyseessä on alakoululaisten pahasti kiusaamisen puolelle lipsahtanut hiekkalaatikkoleikki. Mutta ei, tässä tehdään vuosisadan suurinta poliittista uudistusta, jossa panoksena on ei mikään vähempi kuin suomalaisten henki ja terveys.

 

Usko uudistuksen tavoitteiden toteutumiseen on jo ajat sitten varissut niin oppositiossa kuin hallituksessakin. Yksi uudistuksen tavoitteista oli taittaa kustannusten kasvua kolmella miljardilla eurolla. Asiantuntijoiden osoitettua, ettei valinnanvapaus tuo säästöjä, valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki ravisti viime hetkellä hihastaan neljän miljardin säästöpotentiaalin tiedon ja teknologian käytöstä.

 

Talouspolitiikan arviointineuvoston viisi asiantuntijaprofessoria tyrmäsivät luvut tuoreeltaan epäuskottavina ja puutteellisesti perusteltuina. Pääministeri Sipilän mukaan säästöt ovat uskonasia, mitä päättäjien ei tule epäillä.

 

Hallitus vaikuttaakin jo argumenttien puutteessa korvanneen tiedottamisen mielipidevaikuttamisella. Toukokuun alussa julkaistussa sote-tiedotusvideossa naisääni tulevaisuudesta kiittelee menneitä sukupolvia oikeista ratkaisuista. Videon tekijöiltä näyttää unohtuneen, että näitä ratkaisuja ei ole vielä tehty.

 

Hallituksessakin siis tiedetään, ettei sote-lehmänkaupassa ole paljon järkeä. Muutama rohkea on sanonut sen ääneen. Loput rivit on saatu suoriksi uhkaamalla, että väärin äänestämällä ura loppuu lyhyeen. Siltä varalta, että tämä ei riitä, hallituspuolueet epätoivoissaan kosiskelevat oppositiosta pienpuolueita tukemaan uudistusta. Onneksi heikolla menestyksellä.

 

Pääministeri Sipilä totesi haluavansa antaa eduskunnalle työrauhan käsitellä sote-lakipaketti sen arvovallan vaatimalla tavalla. Toivon todellakin, että näin tapahtuu.

 

Sote olisi mahdollista uudistaa järkevästi ja vielä tällä hallituskaudella, jos a) valinnanvapaus unohdettaisiin toistaiseksi kokonaan ja b) keskitytään sote-uudistukseen ja unohdetaan maakuntauudistus. Tarvittavat palikat ovat olemassa, ja niistä olisi mahdollista koota toimiva sote-malli. Valmistelua on tehty niin paljon, että lait olisi mahdollista käsitellä vielä ennen eduskuntavaaleja.

 

Teksti on julkaistu Vihreän Langan blogissa 24.5.2018