Vertaistuki voimaannuttaa

Tänään vietetään ensimmäistä kertaa Suomessa kansainvälistä vertaistuen päivää. Meille päivän on maailmalta lanseerannut Kansalaisareenan Avita Kaveria -hanke. Tarkoituksena on antaa arvo niille ihmisille, jotka tukevat läheistensä hyvinvointia.

 

Vertaistuki on tukea ihmiseltä ihmiselle tasa-arvoisessa vuorovaikutuksessa. Me kaikki annamme ja saamme sitä eri tavoin, eri tilanteissa, usein huomaamattamme.

 

Vertaistoiminta voi olla myös järjestäytynyttä tukea, jossa vertaistoimijat kuuntelevat ja auttavat toisiaan jaksamaan vaikeissa elämäntilanteissa. Vertaistukija voi omalla selviytymistarinallaan kannatella toisen ihmisen koettelemusten läpi. Samassa tilanteessa olleiden ihmisten kokemukset ja apu voivat olla se asia, joka auttaa jaksamaan.

 

AA-toiminta on varmaan kaikkein tunnetuin ja jo pitkään toiminut järjestäytyneen vertaistuen muoto. Siitä on hyviä kokemuksia maailmanlaajuisesti. Vanhempi-lapsiryhmät ovat myös paljon käytetty vertaistukimuoto. Niissä pienten lasten vanhemmat saavat apua vauva-arkeen ilman että ajattelevat saavansa vertaistukea. Itsekin muistan, miten tärkeitä nämä tapaamiset olivat kotona lasten kanssa ollessani. Sieltä sai jaksamista arkeen ja käytännön vinkkejä.

 

Vertaistuesta saadut tulokset ovat hyviä. Tutkimukset osoittavat, että vertaistuki parantaa henkistä ja sosiaalista hyvinvointia sekä voimaannuttaa. Vertaistuki voi myös ulottua sinne, mihin ammatillisen tuen resurssit eivät riitä tai sitä ei muuten ole tarjolla.

 

Vertaistuki tukee julkisia palveluita, mutta sitä ei pidä ajatella niitä korvaaviksi. Julkiset palvelut vastaavat eri tarpeeseen kuin vertaistuki. Vertaistuki on myös aina ihmisten vapaaehtoisuudesta kumpuavaa. Siksi ei voi ajatella että vertaistuella voidaan korvata palveluita, vaikka se niitä tukeekin. Yhteiskunnan tukiverkon on otettava koppi tukea tarvitsevista ihmisistä. Meidän poliitikkojen tehtävä on varmistaa, että hyvinvointivaltion rahoitus on kunnossa ja että ihmiset saavat palvelut silloin kuin tarvitsevat ja sellaisina kuin tarvitsevat.

 

Sekä vertaistukea että julkisia palveluita tarvitaan. Molemmilla on oma tärkeä roolinsa meidän kaikkien hyvinvoinnin tukena. Siksi yhteiskunnan kannalta on järkevää tukea vertaistukipalveluita esimerkiksi tarjoamalla tiloja ja tukemalla taloudellisesti toimintaa koordinoivia järjestöjä.