Vanhustenhoidossa on pystyttävä parempaan
Esperi Caren tapaus on karmiva esimerkki siitä, kun vanhustenhoitoa tehdään tavoitteena pelkkä bisnes. Hoitajamäärän riittämättömyys ei kuitenkaan ole uusi ilmiö, ongelma on tuttu julkisella puolellakin.
Nykyinen hoitajamitoitussuositus 0,5 ei riitä vanhusten perustarpeista huolehtimiseen. Käytännössä se tarkoittaa, että tehostetussa palveluasumisessa 10 vanhuksen osastolla aamuvuorossa on kaksi hoitajaa, illassa ja yössä yksi, yksi vapaalla. Se ei mahdollista riittävää hoitoa vanhuksille, joista useimmat tarvitsevat apua kaikkiin toimiin.
Tarvitaan nykyistä suurempi, sitova hoitajamitoitus. Ilmeisesti tähän on nyt kaikki puolueet valmiita. Toisin oli vielä pari vuotta sitten, kun hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset halusivat laskea suositusta nykyisestä.
On valvottava, ettei työvuorolistalla ole haamuhoitajia eli pelkkiä nimiä, jotka eivät todellisuudessa ole paikalla. Jos mitoitus ei täyty, tulee sanktioiden olla sellaisia, että asia korjataan. Nyt sanktiot ovat liian pieniä.
Hoitajat tekevät arvokasta työtä. Heille on annettava mahdollisuus tehdä sitä hyvin. Ainainen kiire ja liian pieni henkilökunta ei mahdollista laadukkaan hoivan ja hoidon takaamista ikäihmisillemme. Sama tilanne on vammaisten hoitokodeissa.
Yhteiskunnan sivistyksen mitta on se, kuinka se huolehtii heikoimmistaan. Meidän pitää pystyä parempaan.
Kirjoitus on julkaistu Karjalaisessa 7.2.2019
Kas kummaa. Tehyn sivulta: “Jos työyksikössä työskentelee 20 hoitotyöntekijää ja yksikössä on yhteensä 40 potilaspaikkaa. Mitoitus lasketaan jakamalla hoitajien määrä potilaspaikkojen määrällä: 20/40 = 0.5” (https://www.tehy.fi/fi/apua/tyosuojelu/henkilostomitoitus-ikaihmisten-hoidossa) , Blogistin esimerkin mukaan hoitajien määrä 2 jaettuna potilaspaikkojen tai siis vanhusten määrällä 10 antaa tulokseksi 0,2, eikä suinkaan 0,5, Näyttää se matikka olevan vaikeaa muillekin kuin valtionvarainministerille!
Tuo on hoitoyksikössä olevien hoitajien kokonaismäärä. Hoitajia tulee olla paikalla 24/7 ja yksittäisen hoitajan työaika on 40 tuntia viikossa, niin käytännössä paikalla on tuon esimerkin mukaisesti väkeä. Esimerkki on saatu todellisesta tapauksesta.