Vanhustenhoidossa on pystyttävä parempaan

Esperi Caren tapaus on karmiva esimerkki siitä, kun vanhustenhoitoa tehdään tavoitteena pelkkä bisnes. Hoitajamäärän riittämättömyys ei kuitenkaan ole uusi ilmiö, ongelma on tuttu julkisella puolellakin.

 

Nykyinen hoitajamitoitussuositus 0,5 ei riitä vanhusten perustarpeista huolehtimiseen. Käytännössä se tarkoittaa, että tehostetussa palveluasumisessa 10 vanhuksen osastolla aamuvuorossa on kaksi hoitajaa, illassa ja yössä yksi, yksi vapaalla. Se ei mahdollista riittävää hoitoa vanhuksille, joista useimmat tarvitsevat apua kaikkiin toimiin.

 

Tarvitaan nykyistä suurempi, sitova hoitajamitoitus. Ilmeisesti tähän on nyt kaikki puolueet valmiita. Toisin oli vielä pari vuotta sitten, kun hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset halusivat laskea suositusta nykyisestä.

 

On valvottava, ettei työvuorolistalla ole haamuhoitajia eli pelkkiä nimiä, jotka eivät todellisuudessa ole paikalla. Jos mitoitus ei täyty, tulee sanktioiden olla sellaisia, että asia korjataan. Nyt sanktiot ovat liian pieniä.

 

Hoitajat tekevät arvokasta työtä. Heille on annettava mahdollisuus tehdä sitä hyvin. Ainainen kiire ja liian pieni henkilökunta ei mahdollista laadukkaan hoivan ja hoidon takaamista ikäihmisillemme. Sama tilanne on vammaisten hoitokodeissa.

 

Yhteiskunnan sivistyksen mitta on se, kuinka se huolehtii heikoimmistaan. Meidän pitää pystyä parempaan.

 

Kirjoitus on julkaistu Karjalaisessa 7.2.2019