Välähdyksiä viikoilta 43 ja 44
Tiistai 20.10.
Normaalin tiistaisen päiväjärjestyksen (johtoryhmä, valiokunnat, täysistunto) välissä osallistuin vammaisfoorumiin, jossa yhdessä järjestöjen kanssa pohdimme, miten saada hallituksen kärkihankkeisiin mukaan vammaisten työllistyminen ja osallistuminen. Lisäksi kesken istunnon ulkopoliittisen keskustelun kävin viemässä ulkosuomalaisille Vihreän ryhmän terveiset. Täysistunnossa pidin puheen ulkopolitiikasta.
Illalla osallistuin upseeriliiton “kutsuntoihin”, jossa pääsi tutustumaan varusmieselämään, kuten kuvasta näkyy.
Istuntoviikko oli varsin tiivis. Suomen eduskunnassa ei ole täysistuntoja Pohjoismaiden neuvoston istuntoviikon aikana. Tämän vuoksi monet virheellisesti puhuvat, että silloin olisi eduskunnalla syysloma. No ei ole. Ei ainakaan niillä, jotka osallistuvat Pohjoismaiden neuvoston kokoukseen. Itse ole neuvoston varajäsen, mutta pääsin osallistumaan Petri Honkosen (kesk) tilalta. Pohjoismaiden neuvostossakin jäsenet ovat jakautuneet poliittisiin ryhmiin, joihin kuuluu jäseniä eri maiden puolueista. Vihreät ovat keskiryhmän jäsen. Se on aika sekalainen ryhmä, Suomesta sen jäseniä ovat vihreiden lisäksi Keskusta, RKP ja kristillisdemokraatit. Tosin KD:lla ei ole Suomen delegaatiossa yhtään edustajaa. RKP:lla sen sijaan on, Carl Haglund, joka toimii myös keskiryhmän puheenjohtajana.
Pohjoismaiden neuvostossa on Suomesta kaikkiaan 20 jäsentä, joista 18 valitaan eduskunnasta ja kaksi Ahvenanmaan maakuntapäiviltä. Sama määrä jäseniä on myös Ruotsilla, Norjalla ja Tanskalla, Islannilla on kahdeksan. Tanskan jäsenistä kaksi tulee Grölannista ja kaksi Färsaarilta. Neuvoston jäsenet ovat jäseniä myös eri valiokunnissa.
Neuvosto kokoontuu kerran vuodessa varsinaiseen istuntoon. Se on varsinainen Pohjoismaiden huippukokousviikko, sillä samanaikaisesti myös Pohjoismaiden ministerineuvosto kokoontuu ja paikalla on useita eri ministereitä. Suomesta viikon aikana Reykjavikissa oli pääministeri Sipilä, ulkoministeri Soini, liikenneministeri Berner (jonka vastuulle kuuluu pohjoismainen yhteistyö), kehitysministeri Toivakka, ympäristöministeri Tiilikainen ja opetus- ja kulttuuriministeri Grahn-Laasonen. Osa pidemmän ja osa vähemmän aikaa.
Maanantaina pitivät eri ryhmät kokouksiaan. Niissä käytiin läpi tulevia valiokuntien kokousten ja istunnon asioita. Päivän lopuksi oli ajankohtaiskeskustelu pakolaistilanteesta, joka on akuutti kaikkialla maailmassa ja myös Pohjolassa. Illan päätteeksi oli vielä keskiryhmän oma illallinen.
Seuraavana päivänä jatkettiin valiokuntien kokouksella. Hyvinvointivaliokunta, jossa minä olin, kokoontui alkuun yhdessä kuluttajavaliokunnan ja koulutusvaliokunnan kanssa ja keskustelimme kansalaisaloitteesta. Se on käytössä ainoastaan Suomessa ja suomalaiset pääsivät kertomaan kokemuksiaan. Tämän jälkeen kukin valiokunta kokoontui omaan kokoukseensa käsittelemään erilaisia aloitteita, joita valiokuntaan on tullut. Iltapäivällä alkoi sitten itse istunto. Ensin esiintyivät Pohjoismaiden pääministerit. Teemana oli rajaesteiden purku sekä yhteistyön tiivistäminen. Valitettavasti keskustelua käytiin välillä varsin epäpohjoismaiseen tapaan, kun perussuomalaiset ja ruotsidemokraatit käyttivät kärkkäitä puheenvuoroja pakolaiskysymyksestä. Lopuksi Sipilä esitteli Pohjoismaiden ministerineuvoston ohjelman ensi vuodelle, jolloin vetovastuussa on Suomi.
Illalla oli Pohjoismaisten kulttuuripalkintojen palkintogaala. Tällä kertaa yhtään palkintoa ei tullut Suomeen, mutta lavalle pääsi kuitenkin Kjell Westö, joka viimevuotisena voittajana jakoi kirjallisuuspalkinnot. Itse illan aikana pääsin juttusille suosikkikirjailijani Westön kanssa pariinkin kertaan.
Keskiviikkona istunto jatkui. Käsittelimme mietintöjä, selontekoja ja valiokuntaehdotuksia. Päivän teemoja olivat hyvinvointi, kestävä kehitys, kansainvälinen politiikka ja osaaminen ja kulttuuri. Ohjelmassa oli ympäristöministerien kyselytunti ja YK:n alipääsihteeri Christien Friis Bach käytti puheenvuoron. Hän painotti vastuuta ja solidaarisuutta vallitsevassa globaalissa pakolaiskriisissä ja muistutti ihmisarvon tärkeydestä. Myös ulkoministerit ja puolustusministerit antoivat selontekoja. Päivän aikataulu petti pahasti. Käytin puheenvuoron lasten ja nuorten mielenterveystyöhön panostamisen tärkeydestä, joka oli lopulta vasta illalla, vaikka hyvinvointiosio piti olla jo aamulla. Toinen puheenvuoroni vammaisasiain pohjoismaisesta yhteistyöstä siirtyi seuraavaan päivään. Illalla Suomen Islannin suurlähettiläs piti vastaanoton.
Torstaina istunto jatkui. Aikataulu saatiin kurottua kiinni, vaikka aamupäivälle jäi edellisestä päivästä siirtyneitä puheenvuoroja sekä runsas joukko äänestyksiä. Lopetimme kello 11, jonka jälkeen alkoi kotimatka. Se päättyi kohdallani vasta puolitaöin.
Kaikki kokoukset ja tilaisuudet pidettiin kulttuuri- ja kongressikeskus Harpassa. Talo on islantilaisten ylpeys, eikä ihme. Ihastuin siihen täysin. Olen aivan vakuuttunut, että jos kaikki kokoukset olisi noin upeassa tilassa, mitä Harpa on, niin päättäjät olisivat paljon onnellisempia!