Uudenvuodentervehdykseni 2015
Hyvät ystävät
Olemme siirtyneet uuteen vuoteen tilanteessa, jossa tulevaisuuden ennakoiminen on mahdotonta. Tulevaa kehitystä ei voi ennustaa katsomalla taaksepäin ja ajatella, että kehitys jatkuisi suoraviivaisesti. Sillä elämä ei etene suoraviivaisesti. Suurimmat muutokset koetaan erilaisissa murroskohdissa.
Tällaisia kohtia ovat mm. monia meistä kohdannut työttömyys, oman ja Suomen taloudellisen tilanteen muuttuminen tiukemmaksi. Ilmastonmuutos on ratkaisematta ja sen vaikutukset ovat vaikeasti ennustettavissa. Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat lisänneet suomalaisten pelkoa sotilaallisesta uhasta. Huolta aiheuttaa myös luonnon monimuotoisuuden väheneminen, sillä luonto viimekädessä tarjoaa meille elämän edellytykset.
Kaikki edellä mainitut suuret asiat luovat epävarmuutta; epävarmuutta omassa ja läheisten elämässä, sekä kansallisella ja globaalilla tasolla. Varmalta tuntuu vain epävarmuus.
Epävarmuudella on paha tapa, se voi lamaannuttaa. Lamaantumista meidän tulee, hyvät ystävät, välttää viimeiseen saakka, murroskohdissa syntyy nimittäin aina jotain uutta. Nykyinen tilanne on otettava pikemminkin tulevaisuuteen liittyvänä haasteena. Haasteena on, miten epävarmuutta hallitaan parhaiten.
Nykyiseen tilanteeseen ei ole tarjolla yhtä helppoa ratkaisua, vaan epävarmuutta tulee purkaa samanaikaisesti monella rintamalla. Katse on oltava suunnattuna eteenpäin, sillä elämä jatkuu vielä meidän jälkeemmekin.
Emme voi kuluttaa luonnonvaroja enempää, mitä niitä syntyy. Siksi on aivan välttämätöntä tehdä energiavallankumous. Pitää siirtyä käyttämään uusiutuvia energialähteitä ja lisätä energiatehokkuutta. Ne ovat sekä keino torjua ilmastonmuutosta että luoda työtä ja toimeentuloa maahamme.
Meillä Itä-Suomessa osataan uusiutuvaan biomassaan perustuva energiantuotanto. Meillä on paljon metsävaroja, ja meillä on osaamista kehittää uusia keinoja hyödyntää uusiutuvaa metsäenergiaa. Näille ratkaisuille on kysyntää ympäri maailmaa. Kehitystyössä maamme vahvuutena on erinomainen koulutusjärjestelmämme.
Suomi on osaamisyhteiskunta. Suomalaista koulua on sanottu maailmaan parhaaksi. Tästä on pidettävä kiinni, koulustamme on pidettävä hyvää huolta. Jokaisella nuorella on taustoistaan riippumatta oltava mahdollisuus kouluttautua niin pitkälle kuin rahkeet riittävät. Näistä tekijöistä syntyy vahvaa osaamista ja vahvoja osaajia. Vain siten voimme pärjätä kansainvälisessä kilpailussa.
Työttömyys ja lomautukset ovat tuoneet monen arkeen turvattomuutta ja epävarmuutta. Epävarmoina aikoina on erityisesti huolehdittava yhteiskunnan turvaverkon kestävyydestä. Yhdessä meidän on pidettävä huolta toinen toisistamme. Köyhyys on tuttua yhä useammalle suomalaiselle, köyhyyden poistamiseksi tukea suunnattava niitä eniten tarvitseville. Hyvinvointivaltiota ei saa päästää rappeutumaan, siihen meillä ei ole varaa.
Sosiaaliturvaamme tulee uudistaa vastaamaan paremmin tämän päivän sirpaleista työelämää. Tarvitsemme perustulon. Se takaa, että pienet ja lyhyetkin työkeikat lisäävät aina käteen jäävää rahaa. Se antaa turvaa kokeilla yrittäjyyttä. Se vähentää turhaa byrokratiaa. Pienten yritysten ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaamista pitää helpottaa, siellä syntyvät uuden työpaikat.
Päättäjillä on erityisen paljon vastuuta tulevana vuonna. Erityisen tärkeässä roolissa ovat huolenpito heikoimmassa asemassa olevista, luonnon monimuotoisuuden säilymisestä sekä uusien työpaikkojen luominen. Epävarmuuden hallinta edellyttää eteenpäin katsovia ja viisaita päättäjiä. Toivon, että ensi keväänä valittava uusi eduskunta koostuu tällaisista päättäjistä.
Hyvät ystävät, avoimin mielin uuteen vuoteen 2015.