Tuore kaupunginvaltuusto aloitti

Uusi valtuusto kokoontui eilen illalla ensimmäisen kerran. Moni oli odottanut malttamattomasti miltei kolme kuukautta, että pääsee tekemään päätöksiä. No tehtiinhän niitä, tosin varsin muodollisia. Pääosassa oli eri luottamuselinten jäsenten valinta ryhmien sopimien neuvottelujen pohjalta.

Valinnat sujuivat suht’ kitkattomasti. Valtuuston uusi puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen hoiti uuden pestinsä tyylikkäästi. Valinnan jälkeisessä puheessa hän toivoi yhteistyökykyä, päätösten perustamista todelliseen tietoon mutun sijaan, kansalaisten kuulemista, päätösten avaamista ja perustelemista. Tiukkoja aikoja on edessä, sitä ei kukaan voi kieltää. Merjan esittämiä toiveita noudattamalla niistä on helpompi selvitä.

***

Moni on arvaillut, miten perussuomalaisten lisääntynyt valta tulee näkymään. Eilen se näkyi siinä, että he olivat luovuttaneet merkittävän osan vallastaan kristillisdemokraateille. Perussuomalaiset (8 valtuutettua) ja KD (2 valtuutettua) tekivät paikkajaossa teknisen vaaliliiton ja yhteisvoimalla he saivat esim. kaikkiin 11-jäsenisiin lautakuntiin 2 jäsentä. Keskinäinen jako ryhmien kesken oli kuitenkin tehty miltei tasan. Lopputuloksena oli, että KD sai kahdella valtuutetulla hurjan yliedustuksen lautakuntiin, jopa yhden pj:n paikankin. Kristillinen tasajako toden totta!

Mielenkiintoista nähdä, miten Perussuomalaisten ja KD:n yhteistyö jatkuu ja onko se luonteeltaan muutakin kuin teknistä. Ainakin ryhmien puheenjohtajien välisissä neuvotteluissa PS perusteli erästä henkilövalintaa ko. henkilön vankalla kristillisellä vakaumuksella! Ja jos näin on, niin voi myös kysyä ketä tiivis yhteistyö hyödyttää? Ainakin tähän mennessä se on ollut vain KD:n etu. PS:n ryhmän sisällä se tosin taitaa sopia osalle vallan hyvin.

***

Kaupunginhallitus uudistui melkoisesti. Uuteen hallitukseen tulee kaikkien valtuustoryhmien edustus ensimmäisten kahden vuoden ajaksi. Se on varmasti ihan hyvä, sillä vaikeita päätöksiä on edessä ja kaikkien sitoutumista tarvitaan. Toinen juttu sitten on se, että kykeneekö hallituksen jäsenet ja heidän ryhmänsä sitoutumaan päätöksiin.

Ensimmäisen valtuustonkokouksen jälkeen jätettiin valtuustokysymys, joka on keino asettaa hallituksen luottamus kyseenalaiseksi. Kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja oli uuteen hallitukseen valittu Marjatta Räty (kd.). Erikoinen avaus. Joko hänellä on erityisen vähän luottamusta hallituksen kykyyn – ja näin olleen myös omaan kykyynsä – toimia tai sitten hän ei vieläkään ole sisäistänyt valtuustokysymyksen merkitystä “kunnallisena välikysymyksenä”.

***

Päätin jo ennen syksyn vaaleja, että annan kaupunginhallituksessa tilaa uusille vihreille voimille  kahdeksan vuoden oman hallitusrupeaman jälkeen. Olisin mieluusti jatkanut pöydän ääressä valtuuston varapuheenjohtajan roolissa. Sitä paikkaa ei muut ryhmät kuitenkaan meille antaneet, vaikka äänestäjien luottamuksesta se ei olisi pitänyt kohdallani jäädä kiinni (toiseksi suurin henkilökohtainen äänisaalis Joensuussa). Paikkajakoon syntyneet tekniset liittoumat ja sen myötä kuvaan astunut tiukka asenne johti siihen, että paikka karkasi ulottumattomiin.

Omaan pestiini vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajana olen todella tyytyväinen. Lautakunnan toimialaan kuuluvat asiat ovat juuri niitä, joiden puolesta olen aina puhunut: kirjastot, liikunta, kulttuuri, orkesteri, museot, kansalaistoiminnan tukeminen, nuorisotyö. Odotan innolla lautakuntatyöskentelyn alkamista. Lautakunnan kokoonpanokin vaikuttaa tosi hyvältä ja monipuoliselta sen perusteella, mitä nimiä listasta tunnistan.

Lautakunnan puheenjohtajana pääsen myös jäseneksi uuteen tuottajan neuvottelukuntaan. Sen roolina on yhteensovittaa eri tuottajalautakuntien näkemyksiä ja mahdollisia päällekkäisyyksiä, estää ristiveto niiden välillä ja saada synergiaetuja, parantaa yhteistyötä ja vähentää hallintokuntien välisiä rajoja. Vastaavaa toimintaelintä ei tietääkseni ole missään muualla Suomessa, joten edessä on uuden luominen ja uusien toimintatapojen synnyttäminen. Semmoisessa mukana oleminen on varsin innostavaa.

Kolmas roolini  on valtuustoryhmämme puheenjohtajuus. Ehdimme jo parit neuvonpidot pitää valtuustoryhmien puheenjohtajien kesken eilisiltana. Ryhmäpuheenjohtajat ovat pääosin kokeneita ja yhteistyökykyisiä, joten luulen ryhmien välisen työskentelyn sujuvan. Vaikka selvää on, että eteen tulee päätöksiä, joissa ei täyttä yhteisymmärrystä löydy. Sitten mennään eteenpäin sillä, minkä taakse suurin osa on valmis tulemaan. Sitähän tämä politiikka on.