Tasa-arvohaasteen vastaukset

Vihreät Naiset pyysivät puheenjohtajaehdokkaita vastaamaan neljään tiukkaan kysymykseen tasa-arvosta, ja näin vastasin.

 

1. Mikä on ollut paras tasa-arvosaavutuksesi vihreänä vaikuttajana?

Olen pitänyt tasa-arvoteemoja esillä koko poliittisen urani aikana. Konkreettisia saavutuksiani Joensuun kuntapolitiikassa on liikuntajärjestöavustusten kriteerien muuttaminen niin, että sitä saa muutkin kuin urheiluseurat, jolloin esim. tanssi pääsi mukaan. Ansiostani kaupunki sitoutuu sukupuolikiintiöihin konserniyhtiöissä sekä joensuulaisjäsenten osalta kaikissa muissakin nimityksissä, vaikka tasa-arvolaki ei sitä edellytä.

 

Kansanedustajana olen tehnyt talousarvioaloitteen lisärahan saamiseksi turvakodeille. Eduskunnassa olen ollut aktiivisesti mukana naisverkoston toiminnassa ja tänä vuonna sen varapuheenjohtajana. Olemme nostaneet esiin ministerien kanssa keskustellessamme mm. Istanbulin sopimuksen toimeenpanon, siten sukupuolivaikutusten huomioimisen sekä vaadimme hallitukselta tasa-arvo-ohjelmaa, jonka se sitten jälkijunassa laatikin.

 

2. Mitkä ovat kolme tärkeintä tasa-arvotavoitetta, joita puheenjohtajana lupaudut edistämään?

Perhevapaiden uudistaminen ja vanhemmuuden kustannusten jakaminen kaikkien työnantajien kesken.

Työelämän tasa-arvon edistäminen.

Poikien ja nuorten miesten syrjäytymisen ehkäiseminen.

 

3. Minkälaisena näet poliittisten naisjärjestöjen roolin viiden vuoden päästä?

Tulevaisuudessakin poliittiset naisjärjestöt ovat merkittäviä tasa-arvotoimijoita puolueiden sisällä ja niiden merkitys on tärkeää tunnustaa. Toivottavasti ne ovat viiden vuoden päästä vielä nykyistä vahvempia yhteiskunnallisia vaikuttajia.

 

Tällä hetkellä tasa-arvokehitys on pysähtynyt tai on jopa pakitettu. Siksi poliittisten naisjärjestöjen aktiivisuutta tarvitaan entistä enemmän. Järjestöjen tulee nostaa tasa-arvokysymyksiä esiin julkisuudessa ja puolueiden sisällä, kannustaa naisia mukaan politiikkaan, tukea ja kouluttaa mukana olevia naisia sekä toimia myös kansainvälisesti. Puolueiden sisällä naisjärjestöjen tulee vaatia, että sukupuolet ovat tasaisesti edustettuina ja politiikan sukupuolivaikutukset selvitetään.

 

4. Oletko feministi ja mitä se sinulle tarkoittaa?

Olen feministi. Minulle se tarkoittaa sitä, että sukupuoli tai sen ilmaisu ei saa määrittää ihmisen mahdollisuuksia tai sitä, miten häneen suhtaudutaan. Haluan olla rakentamassa yhteiskuntaa, jossa kaikki ovat tasa-arvoisia ja jokainen voi olla oma itsensä. Yhteiskunnan rakenteita tulee muuttaa siten, että ne eivät ole sukupuolittuneita. Tarvittaessa heikommassa asemassa olevaa sukupuolta tulee tukea ylimääräisin resurssein tilanteen parantamiseksi.

 

Meillä on esim. työmarkkinoilla paljon syrjiviä rakenteita, jotka tulee korjata. Naisen euro on edelleen miehen euroa pienempi ja epätyypilliset työsuhteet ovat naisille yleisempiä. Hoitotyö kasaantuu usein naisille ja tämä lisää naisten köyhyyttä eläkkeiden jäädessä pieneksi. Samanaikaisesti varallisuus kerääntyy miehille. Miesten kohdalla terveys- ja koulutuserot ovat naisia suurempia ja miesten eliniänodote on naisia pienempi. Sukupuolittaminen alkaa jo lapsena ja koulutusvalinnatkin ovat hyvin sukupuolittuneita. Nämä kaikki vaativat rakenteisiin puuttumista.

 

Lue kaikkien ehdokkaiden vastaukset täältä