Puheenvuoro tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämistä lakimuutoksista
Arvoisa puhemies!
Haluan alkuun kiittää lakivaliokuntaa näiden lakimuutosten käsittelystä ja siitä, että kun kyseessä on laki, joka on syntynyt kansalaisaloitteen pohjalta, niin on kunnioitettu sitä äänestystulosta, minkä viime eduskunta teki. On hienoa, että tämä laki halutaan nyt saattaa voimaan ja huomioida ne muut lakimuutokset, jotka syntyivät siitä, kun tasa-arvoinen avioliitto hyväksyttiin.
Keskustelussa on noussut esille se, että lakiin liittyen ei olisi tehty riittävästi vaikutusarvioita, ja on muun muassa vedottu siihen, että lapsivaikutusten arviointia ei ole tehty. Lapsiasiavaltuutettukin on sitä peräänkuuluttanut. Tietysti kannattaa muistaa, että lapsiasiavaltuutettu on nimenomaan kannattanut tasa-arvoista avioliittoa. Hän on nähnyt lapsen eduksi lakimuutoksen ja sen, että lapsella on perhe ja hän voi kokea perheensä aivan yhtä arvokkaaksi kuin minkä tahansa perheen.
Lakivaliokunnan lausunnossa on nostettu esille muutamia epäkohtia, jotka jäävät nyt ratkaisematta, ja niistä on tänään täällä paljon puhuttu. Toinen on translakiin liittyvä, joka koskee sukupuolen vahvistamista. Meidän lainsäädäntömme vaatii nyt, että kun sukupuoli vahvistetaan, täytyy tehdä sterilisaatio. Tästä ovat myös kansainväliset ihmisoikeuselimet Suomea moittineet, ja toivon, että eduskunnalla olisi rohkeutta puuttua tähän ja korjata tämä epäkohta.
Toinen asia, joka on noussut esiin, on hedelmöityshoitolakimme. Se ei mahdollista hedelmöityshoitoa naisparille parina, vaikka nämä jatkossa voivat olla avioliitossa. Jos hedelmöityshoidon tuloksena syntyy lapsi, niin tällä lapsella on vain yksi juridinen vanhempi, vaikka todellisuudessa vanhempia on kaksi. On selvää, että lapsen aseman parantamiseksi ja tasavertaiseksi saattamiseksi lakia tulisi muuttaa niin, että jatkossa molemmat vanhemmat olisivat heti myös juridisia vanhempia.
Tässä lakiesityksessä ei ehdoteta sitä, että ulkomailla rekisteröityjä parisuhteita voisi muuttaa vain ilmoitusmenettelyllä avioliitoksi, kuten kotimaassa rekisteröityjä suhteita. Minä olisin toivonut, että tässä kohdin varsinkin muissa Pohjoismaissa rekisteröidyt suhteet olisi otettu mukaan ilmoitusmenettelyn piiriin. Tämä olisi ollut linjassa sen kanssa, että me muutenkin pyrimme yhdenmukaistamaan pohjoismaisia käytäntöjä ja lisäämään pohjoismaista yhteistyötä.
Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin erittäin iloinen siitä, että tasa-arvoinen avioliitto nyt etenee ja siihen liittyvät liitännäislait saadaan voimaan yhtäaikaisesti kuin tasa-arvoinen avioliittokin tulee voimaan.
Puhe on pidetty eduskunnan täysistunnossa 10.2.2016 keskusteltaessa avioliittolain muutoksen edellyttämistä lainmuutoksista