Puhe hallituspohjan muutoksesta

Arvoisa puhemies,

 

Viime viikon aikana olemme nähneet arvottoman näytelmän, jonka ovat käsikirjoittaneet Soini, Sipilä ja Orpo. Siinä hallitus pelastettiin kriisistä kyseenalaisin manööverein.

 

Tämä näytelmä on heikentänyt kansalaisten jo ennestään hataraa arvostusta politiikkaa ja poliitikkoja kohtaan.

 

Poliittinen peli, kähmintä ja oman edun tavoittelu on niitä tekijöitä, joita kansalaiset politiikassa inhoavat. Hallituksen viime päivien toiminta on ollut juuri tätä. Ja sen sijaan, että sitä edes nolottaisi, moni myhäilee tyytyväisenä peliliikkeilleen.

 

Arvoisa puhemies,

 

Vain viikko sitten maanantaina hallituksen keulahahmot Sipilä ja Orpo puhuivat kauniisti arvoista.

 

He puhuivat länsimaisesta ihmiskäsityksestä, ihmisoikeuksista ja oikeusvaltioperiaatteesta, kaikkien jakamattomasta ihmisarvosta. He kokivat, ettei Perussuomalaiset uuden johtonsa myötä enää jaa näitä arvoja. Siksi he eivät voineet jatkaa hallitusyhteistyötä Perussuomalaisten kanssa.

 

Silti heille käy hallitusyhteistyö Sampo Terhon johtaman uuden eduskuntaryhmän kanssa, vaikka Terho on itse moneen kertaan todennut, ettei hänen arvonsa tai linjansa poikkea piiruakaan Perussuomalaisten uuden puheenjohtajan, Jussi Halla-ahon kanssa.

 

Puhe arvoista on paljastunut falskiksi.

 

Arvoisa puhemies,

 

Hallituksella on vielä mahdollisuus osoittaa arvolupauksensa todeksi. Sen nykyinen maahanmuutto- ja turvapaikkapoliittinen linja on Halla-ahon kynästä. Nyt Halla-aho on oppositiossa eikä hallitus ole enää hänen panttivankinaan.

 

Palauttamalla väliaikaiset oleskeluluvat ja helpottamalla perheenyhdistämistä Orpo ja Sipilä voisivat osoittaa, että heidän ihmisoikeuslupauksensa pitää.

 

Hallitukseen jääneen Uuden vaihtoehdon on osoitettava, että heidän lupauksensa irtisanoutua rasismista näkyy myös käytännössä. Vanhoissa perussuomalaisissa rasismia katsottiin lupauksista huolimatta läpi sormien.

 

Nollatoleranssin rasismiin on koskettava ihan kaikkia puolueita. Politiikassa puheet ovat tekoja. Kaikkiin rasistisiin kirjoituksiin ja puheisiin pitää puuttua. Rasismia ei saa hyväksyä missään puolueessa missään muodossa.

 

Arvoisa puhemies,

 

Hallituksessa istuu viidellä ministerillä eduskuntaryhmä, jolla ei ole puoluetta eikä puolueohjelmaa. Keitä he edustavat? Mikä heidän poliittinen linjansa on?

 

Tiedämme siitä ainoastaan sen, että he ovat sitoutuneet hallitusohjelmaan.

 

Hallitusohjelmaan, jossa on sovittu kipeistä leikkauksista kaikkein heikoimmilta: työttömiltä, sairailta, opiskelijoilta.

 

Uusi vaihtoehto on puheissa korostanut olevansa pienen ihmisen puolella ja haluavansa luoda toivoa. Samaan aikaan he haluavat sitoutua hallitukseen, joka leikkauksilla on vienyt viimeisenkin toivon monelta köyhältä.

 

Arvoisa puhemies,

 

Tässä näytelmässä yksi näytös nähtiin, kun pääministeri Sipilä teki U-käännöksen matkallaan presidentin luokse viemään hallituksen eroilmoitusta.

 

Tällainen näytös kieltämättä lisää draamallisia elementtejä. Mutta politiikan uskottavuutta se ei lisää.

 

Prosessi olisi pitänyt viedä läpi perustuslain mukaisesti: hajottamalla hallitus, nimeämällä hallitustunnustelija, käymällä neuvottelut ja sen päätteeksi asettamalla uusi hallitus.

 

Lopputulos olisi todennäköisesti ollut sama ja siihen olisi päästy samalla aikataululla. Ero olisi ollut siinä, että sen juridinen pohja olisi ollut varmalla pohjalla. Mutkien oikominen ei ole kunniaksi meidän demokraattisella järjestelmällemme.

 

Hallitus oli konsultoinut joitakin oikeusoppineita toimintatavoistaan. Kuitenkin tiedämme että moni valtiosääntöoppinut on todennut, että eroilmoitus olisi ollut syytä jättää.

 

Mutta ehkä sillä tavoin ei olisi saanut aikaan yhtä komeaa draaman kaarta.

 

Arvoisa puhemies,

 

Pääministeri totesi äsken puheessaan, että hallitus on sitoutunut oikeusvaltioperiaatteeseen.

 

Oikeusvaltioperiaatteella tarkoitetaan, että valtio on organisoitu oikeussäännöksin ja näitä noudatetaan valtion eri tahojen toiminnassa.

 

Oikeusvaltioperiaate palautuu perustuslain vaatimukseen siitä, että julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin ja kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia. Myös sen henkeä.

 

Kuitenkin tämä hallitus on koko kahden vuoden ajan yrittänyt oikoa perustuslain tulkintaa. On etsitty porsaanreikiä ja sitä kohtaa, missä aita on matalin. Samaa oikomista nähtiin nytkin.

 

Arvoisa puhemies,

 

Meidän kaikkien yhteinen tehtävä on huolehtia demokratian toimivuudesta ja tosissaan huolehtia oikeusvaltioperiaatteen toteutumisesta. Meidän pitäisi yhdessä rakentaa politiikan uskottavuutta, ei heikentää sitä kuten viime päivinä on tehty.

 

Demokratia on liian kallisarvoinen asia leikittäväksi.

 

Puhe on pidetty eduskunnan täysistunnossa 19.6. keskustelussa valtioneuvoston tiedonannosta eduskunnalle hallituksen parlamentaarisessa pohjassa tapahtuneesta muutoksesta