Maahanmuuttoviraston linjaus ristiriidassa lain kanssa

Maahanmuuttoviraston ohjeistus turvapaikanhakijoiden työoikeudesta on ristiriidassa lain kanssa.

 

Ulkomaalaislain mukaan turvapaikanhakijalla on kansainvälistä suojelua haettuaan oikeus työntekoon, kun hänellä on voimassa oleva matkustusasiakirja ja hän on oleskellut maassa kolme kuukautta, tai kun hän on oleskellut maassa kuusi kuukautta.

 

Maahanmuuttoviraston sivuilla kuitenkin ohjeistetaan näin: “Turvapaikanhakijana saat tehdä ansiotyötä (työtä, josta maksetaan palkkaa) joko kolmen tai kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun olet hakenut turvapaikkaa.”

 

Lain perusteella määräaika on laskettava maassa oleskelun alkamisesta, ei turvapaikkahakemuksen jättämisestä. Maahanmuuttoviraston linjaus on ristiriidassa lain kanssa silloin, jos turvapaikkahakemusta ei jätetä heti maahantulon yhteydessä taikka jos turvapaikanhakija jättää uuden hakemuksen.

 

Maahanmuuttajien kotoutumisen kannalta työ on keskeinen asia. Maahanmuuttajien työllisyysaste on koko väestöä matalampi mutta mitä pitempään maassa oleilee, sitä korkeammaksi se nousee. Kotoutumisen nopeuttamisen, turvapaikanhakijoiden hyvinvoinnin ja suomalaisen yhteiskunnan kannalta on tärkeää, että työllistyminen saadaan käyntiin mahdollisimman pian maahan saapumisen jälkeen. Sekä yksittäinen maahanmuuttaja että koko Suomi tarvitsevat työtä.

 

Tämän vuoksi jätin aiheesta tänään kirjallisen kysymyksen, jossa kysyin mitä hallitus aikoo tehdä varmistaakseen, että Maahanmuuttovirasto soveltaa lakia oikein.

 

Koko kirjallisen kysymyksen voit lukea täältä.