Lomitusjärjestelmä on paras tae eläimen hyvinvoinnille

Suomalainen maatalouslomitus on poikkeuksellisen toimiva järjestelmä eläintilojen hyvinvoinnin takaamiseksi. Kun isäntä ja emäntä voivat hyvin, selvitysten mukaan myös eläimet voivat paremmin.

 

Lomitusjärjestelmän heikennykset ovat suoria heikennyksiä kotimaisen, antibiootti- ja hormonivapaan, vähemmillä torjunta-ainemäärillä ja monin tavoin Euroopan keskitasoa vastuullisemmin tuotetun ruuan saatavuuteen, sekä tuotantoeläinten hyvinvointiin. Mikäli toimiva lomitusjärjestelmä romutettaisiin, jo nyt taloudellisten haasteiden kanssa kamppaileva suomalainen maataloustuotanto supistuisi murto-osaan nykyisestä. Tämä olisi merkittävä haitta paitsi puhtaan lähiruuan ja maaseudun elinvoimaisuuden, myös maamme huoltovarmuuden kannalta.

 

Ruotsissa maatalous on kokenut kovia: sen määrä on supistunut ja tuotanto on isolta osalta siirtynyt ulkomaille.

 

Suomessa kotimaisuus esimerkiksi naudanlihan tuotannossa, sekä meijereiden ja lihateollisuuden omistuksessa on siihen verrattuna huippuluokkaa. Kotimaisuudesta kannattaa huolehtia jatkossakin. Onnistuessaan ja kehittyessään entisestään, kotimainen eläinten, ympäristön ja tuottajien hyvinvointiin perustuva ruoantuotanto on Suomen valtti markkinoilla.

 

Vihreä linja on aina ollut tukea kotimaista maataloutta ja eläinten hyvinvointia. Hyvin toimivasta lomitusjärjestelmästä kannattaa ottaa oppia muillakin aloilla. Näin teki muun muassa vihreä työministeri Tarja Cronberg, joka kehitteli vastaavaa sijaisjärjestelmää myös muille aloille. Hyvästä palautteesta huolimatta siitä ei koskaan saatu valtakunnallisesti toimivaa mallia. Olisiko nyt yrittäjyyden lisääntyessä sen uusi aika?

 

Heli Järvinen, Hanna Halmeenpää, Touko Aalto, Johanna Karimäki ja Krista Mikkonen

Kansanedustajat (Vihr.)

 

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 1.6.2016