Kristan kesäkuu

Sotea, ulkopolitiikkaa, varhaiskasvatuslakia, maksutonta koulutusta – täysistunnoissa puhetta riitti

 

Kun muut alkavat jäädä jo kesälomille, eduskunnassa on puurrettu soten kimpussa. Perustuslakivaliokunta antoi uudistuksesta lausuntonsa ja ministeriö puolestaan siihen oman vastineensa, jossa tehtiin valiokunnan vaatimat muutokset. Opposition kanssa vaadimme vastinetta julkistettavaksi, jotta se olisi kaikkien luettavissa ja eduskunta pääsisi siitä keskustelmaan. Uudistusta on yritetty juoksuttaa eduskunnan läpi käsittämättömällä kiireellä. Lopulta pääministeri joutui kuitenkin myöntämään, että uudistuksen aikataulu lykkääntyy. Sotea siten puitiin eduskunnassa vielä viimeisellä viikolla täysistunnossa.

 

Kansalaisaloite toisen asteen koulutuksen maksuttomuudesta tuli käsittelyyn eduskuntaan, ja kannatin sitä lämpimästi. Nimienkeruu on puolestaan alkanut kahteen erinomaiseen kansalaisaloitteeseen. Annoin tukeni Avohakkuut historiaan -aloitteelle ja Suostumus2018-aloitteelle, joka vaatii raiskauksen määritelmää muutettavaksi suostumukseen perustuvaksi. Samaa olemme vaatineet myös eduskunnan naisverkostossa. Eduskuntaryhmä otti kantaa translain uudistamisen puolesta, mitä valtaosa suomalaisista kannattaa.

 

Eduskunnassa puhutti myös ulkopolitiikka. Teemoina olivat kansainvälisen monenkeskisen yhteistyön haasteet ja Suomen tuki Afganistanille. Jälkimmäisestä käytin eduskuntaryhmän puheenvuoron, missä kannatin tuen jatkamista Afganistanin vakauttamiselle. Käytin ryhmäpuheenvuoron myös Suomen osallistumisen jatkosta koulutusoperaatioon Irakissa. Kirjallisessa kysymyksessä kysyin Patrian omistajaohjauspolitiikasta ja myynninedistämispolitiikkaan liittyvistä epäselvyyksistä.

 

Eduskunnassa hyväksyttiin varhaiskasvatuslaki ja lukiolaki. Molemmissa on hyviä elementtejä. Hallitus ei kuitenkaan pystynyt korjaamaan varhaiskasvatuksen suurimpia epäkohtia, tasa-arvoisen kokopäiväisen varhaiskasvatuksen romuttamista ja ryhmäkokojen kasvattamista. Juuri ennen kesälomia hallitus julkaisi suunnitelmansa aktiivimalli kakkoseksi, joka velvoittaisi työttömät työnhakuun karenssin uhalla. Meidän mielestämme suunta on väärä, työttömiä pitää tukea, ei rangaista!

 

Puoluekokouksessa katse tulevaan

 

Kesäkuun kohokohta oli tietenkin Vihreiden puoluekokous, missä paalutettiin tavoitteemme ensi eduskuntavaalikaudelle. Puheenjohtaja Touko Aalto nosti puheessaan tärkeimmiksi asioiksi koulutuksen, sosiaaliturvan ja luonnonsuojelun. Omassa puheessani arvostelin hallitusta sotemallinsa farssimaisesta runnomisesta, eriarvoisuutta lisäävästä politiikasta ja luonnon unohtamisesta. Kokouksen aikana järjestettiin myös erilaisia sivutapahtumia. Kuntapolitiikan kyselytunnilla vastailin kysymyksiin sotesta ja Maanpuolustus. Nyt! -keskustelussa pohdin panelistina puolustuksen tulevaisuutta. Kokouksen päätteeksi hyväksyttiin puolueelle uusi poliittinen tavoiteohjelma.

 

Vakavia keskusteluja ja juhlan aikaa

 

Kesäkuussa vietettiin maailman ympäristöpäivää. Järjestimme sen kunniaksi keskustelutilaisuuden luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta ja koko eduskuntaryhmämme otti kantaa sen puolesta. Muovikeskustelu jatkui – Kallavedellä tehty tutkimus osoittaa, että mikromuoveja löytyy myös järvistä. Eduskuntaryhmän kanssa tapasimme Metsähallituksen luontopalvelujen johtajaa sekä Suomen luonnonsuojeluliittoa.

 

Tapasin Ahvenanmaan maakuntapäivien liberaaliryhmää, joka oli vierailulla eduskunnassa. Keskustelimme Ahvenanmaan toiveesta saada oma meppi. Huomasin tyytyväisenä, että ruotsin opintoni ovat tuottaneet tulosta, sillä kävimme lähes koko keskustelun toisella kotimaisella. Asiaan liittyvää lakialoitetta käsiteltiin täysistunnossa. Itse pidän tärkeänä, että Ahvenanmaan vaikuttamismahdollisuuksia EU:ssa parannetaan.

 

Eduskunnan väestöryhmän kanssa tapasimme YK:n väestörahaston UNFPA:n johtoa, jotka kertoivat toiminnastaan maailmalla naisten seksuaaliterveyden edistämiseksi. Lähiruokakerhon kanssa puolestaan kävimme keskusteluja ProAgrian ja Pro Luomun kanssa. Eduskuntaryhmä sai puolustusvoimilta ja puolustusministeriöltä ajankohtaiskatsauksen. Varusmiesliitto vieraili eduskunnassa keskustelemassa asepalveluksen kehittämisestä. Puolustusvoimain lippujuhlaan pyysin aveciksi isäni, jolla on enemmän kokemusta aiheesta. Juhla oli hieno ja molemmille riitti tuttuja – isällä taisi olla enemmän. Ruotsin kansallispäivää pääsin juhlistamaan Ruotsin suurlähetystön vastaanotolla.

 

Joensuussa osallistuin Pohjois-Karjalan maakuntavaltuuston kokoukseen ja seminaariin. On ilahduttavaa huomata, että sekä valtuustoryhmämme koko että maantieteellinen kattavuus ovat kasvaneet mukavasti. Itä-Suomen yliopiston Luonnonvarat, ympäristö, yhteiskunta (LYY) -instituutti kutsui minut tutkimuspäivilleen panelistiksi. Keskustelussa etsittiin ratkaisuja kestävään talouteen.

 

Eduskunnan työ jatkuu taas syyskuussa, nyt kesälaitumet kutsuvat kansanedustajiakin. Lomapäiviäkin kesään mahtuu, vaikka osa istuntotausta menee työn merkeissä.