Krista Mikkonen maatilojen tuista: Rahaa heti, byrokratia myöhemmin

Kansanedustaja ja Vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Krista Mikkonen ehdottaa, että maatilojen tuet laitetaan välittömästi maksuun. Hän pitää maatilojen nykyistä ahdinkoa kestämättömänä. Maataloustukien maksatusten viivästyminen kuukausilla on saanut viljelijät perheineen todella ahtaalle. Tilanne on kärjistynyt jo niin paljon, että tilojen toimintaedellytykset ovat vaarassa. Viime viikolla uutisoitiin sähköjen katkaisusta pohjoissavolaiselta tilalta (Yle 3.3.). Kansallinen kriisituki tulee tilojen kannalta liian myöhään, sillä sen hakuaika päättyy vasta kuun lopussa.

 

– Tukien maksatuksen viivästyminen kerran toisensa jälkeen teknisistä syistä on käsittämätöntä. Viljelijät ovat laskeneet sen varaan, että tuet tulevat tietyllä aikataululla. Kulut juoksevat koko ajan, vaikka tukien maksatus seisoo.  Monet tilat ovat suurissa maksuvaikeuksissa ja viljelijät jääneet pankkien hyväntahtoisuuden armoille.

 

– Tukien saamiseen maksuun välittömästi on yksinkertaisesti löydettävä ratkaisu. Maksetaan viljelijöille heti ja hoidetaan byrokratia myöhemmin. Ehdotan, että tuista laitetaan välittömästi kaikille viljelijöille maksuun osa arvion pohjalta ja vanhaa maksujärjestelmää käyttäen. Kesäkuussa uuden järjestelmän valmistuttua voidaan sitten tehdä tasauslaskelmat ja maksaa puuttuvat eurot tai periä takaisin liikamaksatukset. Tällä tavoin viljelijät autettaisiin ainakin pahimman yli, Mikkonen vaatii.

 

Mikkonen ei hyväksy sitä, että ihmisten elinkeino ja eläinten hyvinvointi riskeerataan teknisten ongelmien vuoksi. Tuet on saatu maksuun myös ennen maataloustukien maksatusjärjestelmän uudistusta, eikä niiden maksaminen ole teknisesti mahdotonta.

 

Mikkonen aikoo osallistua viljelijöiden suurmielenosoitukseen perjantaina Helsingissä.

 

Lisätietoja:

Krista Mikkonen, puh. 044 2627 881