Ilmastonmuutoksen torjunnassa ei ole varaa epäonnistua

“Olen koululakossa ilmaston vuoksi vaalipäivään saakka”, ilmoitti ruotsalainen teini Twitterissä koulun alkamispäivänä elokuussa. Hän osoittaa mieltään Ruotsin eduskuntatalon edessä sunnuntaina pidettäviin vaaleihin saakka, jotta poliitikot ottaisivat ilmastonmuutoksen tosissaan.

 

Suomessakin tarvittaisiin Greta Thunbergin kaltaisia henkilöitä. Sillä selvääkin selvempää on, että meidän on aika suhtautua ilmastokriisiin vakavasti. Kulunut kesä on viimeistään osoittanut, että ilmastonmuutos koskettaa meitäkin.

 

Ilmastonmuutoksen pysäyttämistä ei voi jättää valistuneiden kuluttajien valintojen ja vapaaehtoisuuden varaan. Tarvitaan nykyistä monikertaisesti kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa: tukipolitiikan muutosta, TKI-panostusten uudelleen suuntaamista, kieltoja, normeja, veroja, haittamaksuja. Kaikkea politiikkaa tulisi tehdä ilmastovaikutuksiin peilaten.

 

Ilmastonmuutoksen hillintä on nostettava politiikan ykkösasiaksi. Meidän sukupolvemme on viimeinen, joka voi vielä pysäyttää ilmaston lämpenemisen alle kriittisen pisteen. Mutta aikaa ei ole hukattavaksi.

 

Valitettavasti hallitus ei ole tähän todellisuuteen edelleenkään herännyt. YK:n ilmastosopimuksen maaraportti ennustaa Suomen ilmastopäästöjen lisääntyvän, ei vähentyvän.

 

Ilmastotoimet syksyn budjetissa jäävät vähäisiksi. Ympäristölle haitallisiin yritystukiin ei vieläkään puututtu. Fossiilista energiantuotantoa tuetaan vuosittain miljardilla, kolminkertaisesti uusiutuvaan energiaan verrattuna.

 

Suunnan on käännyttävä. Ilmastolle haitalliset tuet on karsittava välittömästi minimiin. Panostukset ilmastonmuutoksen torjuntaan on nostettava kymmenkertaisiksi.

 

Koko elämäntapamme – energiatalous, liikkuminen, asuminen, kuluttaminen – on muutettava kestävälle pohjalle. Se vaatii irtautumista fossiilitaloudesta, siirtymistä vähäpäästöisyyteen ja kohtuuteen. Teknologialle on suuri rooli muutoksessa, mutta kulutustakin on vähennettävä.

 

Ensi vaaleista on tehtävä ilmastovaalit. Jokaisen puolueen tulee kertoa, mihin konkreettisiin toimiin he ovat valmiit ilmaston hyväksi.

 

Me Vihreät julkaisimme juuri oman aikataulumme fossiilisten polttoaineiden alasajoon. Vaadimme jokaista puoluetta sitoutumaan nopeisiin ja kunnianhimoisin toimiin, ei löysiin puheisiin.

 

Kolumni on julkaistu Karjalaisessa 5.9. ja Savon Sanomissa