Krista Mikkonen: Suomesta tehtävä aidosti lapsiystävällinen yhteiskunta

Köyhät yksinhuoltajaperheet on jätetty Suomessa heitteille häpeällisellä tavalla, sanoo Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen. Mikkonen kommentoi Helsingin Sanomien artikkelista noussutta keskustelua ja yksinhuoltajalapsiperheiden tilannetta Facebook-sivullaan.

 

– Suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa on paljon lapsiperheitä, joiden toimeentulo on jatkuvaa taistelua ja epätoivo on niin syvää, että toivo paremmasta tulevaisuudesta on kadonnut. Erityisesti monessa yksinhuoltajaperheessä köyhyys on jatkuvasti läsnä. Pitkäaikaista toimeentulotukea saavien yksinhuoltajalapsiperheiden määrä on yli kaksinkertaistunut vuosina 2006–2016. Näiden perheiden jättäminen heitteille on häpeä koko suomalaiselle yhteiskunnalle, Mikkonen sanoo.

 

– Jokaisella perheellä on oikeus tulla toimeen. Perusturvaan tehdyt leikkaukset pitää perua välittömästi ja tuet pitää palauttaa indeksiin niin, että ne nousevat saman verran kuin kulut. Lapsilisään tarvitaan korotus yksinhuoltajille. Tukiviidakkoa pitää yksinkertaistaa perustulon suuntaan niin, että jokainen perhe voi luottaa saavansa minimitoimeentulon joka kuukausi, Mikkonen sanoo.

 

–Yhteiskunnan tehtävä ei ole päättää siitä, hankkivatko ihmiset lapsia, se on yksityisasia. Sen sijaan valtion tehtävä on huolehtia siitä, että jokaisella, joka haluaa lapsen, on siihen mahdollisuus ilman pelkoa omasta tai lapsen köyhyydestä ja syrjäytymisestä. Tässä me olemme epäonnistuneet, Mikkonen toteaa.

 

Mikkosen mukaan tehokkainta syrjäytymisen ehkäisyä on varmistaa jokaisen lapsen pääsy laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.

 

– Varhaiskasvatus on ennen kaikkea lapsen oikeus. Tasa-arvoinen oikeus kokopäivähoitoon pitää palauttaa ja lapselle pitää pystyä saamaan hoitopaikka nopealla aikataululla myös iltaisin ja viikonloppuisin. Eduskunnan päätöksillä on rakennettu 24/7-yhteiskuntaa, jossa kaupassa voi käydä mihin kellonaikaan tahansa, mutta silloin myös varhaiskasvatusta tarvitaan kellon ympäri. Yksinhuoltaja ei voi jättää pientä lasta yksin kotiin työkeikan ajaksi, Mikkonen sanoo.

 

Vihreät vaatii, että köyhimpienkin perheiden lapsilla pitää olla mahdollisuus harrastukseen. Koulujen aamu- ja iltapäivätoimintaa pitää kehittää ja siitä on tehtävä pienituloisimmille perheille maksutonta.

 

– Suomesta pitää tehdä aidosti lapsiystävällinen yhteiskunta, jossa perusturva toteutuu jokaisen kohdalla ja jossa niin lapset kuin vanhemmat uskaltavat luottaa tulevaan, Mikkonen sanoo.

 

Vihreiden ehdotukset lapsiköyhyyden lopettamiseksi: https://www.vihreat.fi/eroon-lasten-luokkayhteiskunnasta