Kolmas viikko

Maanantai

Kolmas työviikko oli siinä mielessä tavallinen, että maanantaina ei vielä tarvinnut olla eduskunnassa. Normaalirytmiinhän kuuluu, että maanantai on ns. maakuntapäivä, jolloin edustajat työskentelevät omassa vaalipiirissään. Normaalisti päivä sisältää erilaisia tapaamisia oman alueen ihmisten kanssa, mutta nyt saatoin käyttää sen lepäämiseen ja käytännön asioiden hoitamisen. Kuten siihen, että ostin uimapuvun, jota ajattelin käyttää eduskunnan uima-altaalla ja siihen, että sovin haastatteluajankohdat eduskunta-avustajakseni hakeneiden kanssa.

Tiistai

Lähdin matkaan aamujunalla. Olen pyytänyt eduskuntaa ostamaan mulle sarjalippuja kakkosluokkaan, koska siellä on mahdollista tavata tuttuja. Ja näin kävi nytkin. Nukuttuani ensin pari tuntia, pääsin kahville samassa vaunussa olleiden entisten työkavereiden kanssa. Ja sitten kävin norppapoliittista keskustelua seuraavaksi bongattujen tuttujen kanssa. Kouvolan asemalla tein tuttuun tapaan piipahduksen laiturilla, tällä kertaa sain vanhemmiltani mukaan joitain perustarvikkeita uuteen kotiin.

Helsinkiin saavuttua menin suoraan istuntosaliin, jossa oli käynnissä perehdytysluennot. Niitä kesti aina puolille päiville saakka, tosin välillä kävimme allekirjoittamassa vuokrasopimuksen yhdessä tulevien kämppäkavereideni eli parin edustajakollegan kanssa. Helsingin kotimme on aivan eduskunnan vieressä, joten jatkossakin siellä voi helposti piipahtaa vaikka kesken päivän. Asunto sijaitsee vanhan kerrostalon yläkerroksessa. Huoneissa on puulattiat, korkeat huoneet ja leveät ikkunalaudat – parempaa en olisi osannut kuvitellakaan!

Perehdytysluennoilla käsiteltiin täysistuntokäytäntöjä, testattiin äänestyskonetta, kuultiin poissaoloilmoituksen tekemisestä, palkkioista, matkustuskäytänteistä, turvallisuudesta ym. käytännön asioista.

Ennen oman ryhmämme kokousta kävin Savo-Karjalan edustajien yhteiskokouksessa. Siellä valitsimme edustajajoukollemme edushenkilöt, jotka toimivat yhteyshenkilöinä edustajajoukkoomme päin. Puheenjohtajana on Hanna-Kaisa Heikkinen Savon puolelta ja varapuheenjohtajana Riitta Myller Pohjois-Karjalasta. He toimivat samalla myös omien maakuntiensa yhdyshenkilöinä. Sovimme säännöllisistä kuukausittaisista palavereista eduskunnassa, lisäksi tapaamme maakunnissa eri tahojen edustajille järjestämissä tapaamisissa.

Tiistai on täysistuntopäivä. Istunnossa valittiin valiokuntien jäsenet. Tässä vaiheessa useimmat ryhmät täyttivät paikat aakkosjärjestyksessä. Näin mekin teimme ja tätä kautta minusta tuli lakivaliokunnan jäsen. Valiokunta kokoontui heti istunnon jälkeen järjestäytymiskokoukseen. Puolueet olivat keskenään sopineet valiokuntien puheenjohtajuuksista ja varapuheenjohtajuuksista. Lakivaliokunnan pj on kokoomuksen ja vpj RKP:n. Tämän mukaisesti puheenjohtajaksi valittiin Outi Mäkelä ja vpj:ksi Mats Nylund. Luultavasti henkilöt vaihtuvat sen jälkeen, kun puolueet jakavat paikat ”oikeasti”, mikä tapahtuu siinä vaiheessa, kun hallitus on muodostettu. Useimmat valiokunnat eivät aloita varsinaista työtäänkään ennen sitä, ellei EU-asiat niin vaadi. Suuri valiokunta on tosin tästä poikkeus, sillä se nimenomaan käsittelee pitkälti EU-asioita.

Ryhmämme piti tiistaina vielä illansuussa toisen ryhmäkokouksen sen jälkeen, kun neuvottelijamme olivat tavanneet hallitustunnustelija Sipilän. Ennen kokousta ehdin käydä ostamassa patjan, joten pääsin jo yöpymään uudessa kodissa.

Keskiviikko

Koska uuden asuntoni varustus on vielä kovin keponen, menin syömään aamiaisen eduskunnan kahvilaan. Siellä on tarjolla runsas aamiainen. Aamiaisseurakseni sain tutun kollegan omasta vaalipiiristä, Anu Vehviläisen.

Sitten perehdytykset taas jatkuivat. Päivän esitykset olivat toistaiseksi mielenkiintoisimmat. Ensin Tuija Brax kertoi kokemuksia kansanedustajan työstä ja antoi käytännön vinkkejä niin pukeutumisen, lehdistön, uran rakentamisen kuin käyttäytymisen suhteen. Sitten Timo Turja kertoi eduskunnan kirjoittamattomista säännöistä, mitkä koskivat etenkin täysistuntoon liittyviä puheenvuoroja ja käyttäytymistä.

Ennen iltapäivän täysistuntoa pidin palaveria puoluesihteerin ja varapuheenjohtajakollegan Touko Aallon kanssa. Valmistelimme lauantain puoluehallituksen esityksiä. Sitten huoneessani kello soi, mikä oli merkkinä sille, että täysistunto alkaa 15 minuutin päästä. Työhuoneeni on talon toisessa päässä istuntosaliin nähden ja reitti niin sokkeloinen, että melkeinpä tuo vartti on varattava, jotta on paikalla hyvissä ajoin eikä tarvitse hikipäässä kulkea.

Täysistunnon ainoa päätösasia oli istumajärjestyksestä päättäminen. Sitä saapui päättämään 200 kansanedustajaa kuuden minuutin mittaiseen kokoukseen. Kaikki meidät on jo nyt siinä määrin peloteltu median innosta seurata poissaolotilastoja, että paikalla ollaan, vaikka ajankäytön järkevyyttä voi joku ihan aiheesta ihmetellä.

Päivän päätteeksi kävin noutamassa Pikkuparlamentin puolelta saapuvan ensimmäisen vieraani, joka oli samalla ensimmäinen haastattelemani avustajakandinaatti.

Torstai

Aamulla menin UPIn (ulkopoliittinen instituutti) järjestämään aamukahvitilaisuuteen, jonka aihe oli ”EU:n itäinen kumppanuus ristipaineessa”. Sen lisäksi, että tilaisuudessa sai aamiaisen, sain sieltä myös paljon uutta tietoa liittyen Ukrainan, Georgian, Moldovan, Armenian, Azerbaidzhanin ja Valko-Venäjän EU-suhdetta.

Sitten taas perehdytykseen. Tällä kertaa aiheena valiokuntatyöskentely, eduskunnan kansainvälinen toiminta sekä Brysselin toimiston palvelut. Iltapäivän ryhmäkokouksessa valitsimme ryhmän edustajia muutamiin eduskunnan virallisiin verkostoihin. Minä tulin valituksi Naisverkoston työvaliokunnan varsinaiseksi jäseneksi sekä kansanedustajien ja taiteilijoiden yhteisen Arkadia-seuran johtokunnan varajäseneksi. Eduskunta on täynnä erilaisia verkostoja ja kerhoja, osa virallisempia, osa vapaamuotoisempia. Joidenkin tehtävänä on edistää harrastustoimintaa, osa on edunvalvontaan keskittyvää. Pikkuhiljaa on alkanut kutsuja näkymään näiden verkostojen ja kerhojen ensimmäisistä kokoontumisista. Katsotaan, mihin kaikkiin mahdan innostua mukaan.

Ryhmäkokouksessa keskustelimme tietenkin myös hallituksen muodostamisesta. Vaikka Sipilä ei siinä vaiheessa ollut vielä ilmoittanut valintojaan, olimme jo melko varmoja siitä, että hän ei meitä ole ottamassa mukaan. Käytyjen keskustelujen perusteella meidän ja Keskustan välillä olisi löytynyt paljon samoja näkemyksiä. Mutta Sipilän valitsemat kumppanit vetivät politiikkaa monessa kohdin siinä määrin meistä poispäin, että olisi ollut vaikea nähdä meitä hallituskimpassa mukana.

Pian kokouksen jälkeen Sipilä ilmoittikin omat valintansa. Olin juuri hakemassa työhaastatteluuni tulevaa vierasta Pikkuparlamentista, kun näin ensin Rinteen ja sitten Sipilän saapuvan taloon. Kamerameren salamavalot vain välkkyivät, kun itse laskeuduin hissillä alas kohti kellarikerrosta ja sieltä reitille kohti työhuonettani. Iltaan mahtui vielä toinenkin työhaastattelu, minkä tein Skypen kautta.

Perjantai

Oppositioon jääneiden puolueiden väkeä ei eduskunnassa juuri perjantaina näkynyt. Hallitusneuvotteluissa mukana olevien puolueiden edustajia sen sijaan parveili aamupäivällä kuppilassa. Näin itse Sipilääkin, jolle näytti kovin monella kepun kansanedustajalle olevan paljon asiaa.

Itse keskityin perjantaina työhaastatteluiden tekoon. Olin sopinut kolme haastattelua. Sen lisäksi sain hoidettua käytännön asioita ja sähköpostin purkua. Työpaikkaliikuntaa tuli taas runsain mitoin, kun kuljin työhuoneeni ja Pikkuparlamentin väliä kuudesti. Matka ei ole ihan lyhyt ja se sisältää myös runsaasti portaita sekä hissimatkoja. Lisää portaita saa, kun korvaa osan hissimatkoista rappusilla, minkä useimmiten teenkin. Vaikka työmatkani on lyhyt, niin päivän mittaan tulee paljon kävelyä.

Perjantaina pääsin ulos työhuoneesta päiväsaikaan. Se oli kiva, sillä sää oli aurinkoinen ja keväinen. Puut ovat alkaneet jo vihertyä ja kukkasia on paljon. Illaksi olin sopinut parit treffit. Ensimmäisillä avasin terassikauden ja toisilla kävin teatterissa.

Lauantai

Jäin Helsinkiin lauantaiksi saakka, koska puoluehallitus oli silloin koolla. Kokous oli ensimmäinen vaalien jälkeen ja se alkoi Villen linjapuheella. Siinä hän myös ilmoitti haluavansa jatkaa puheenjohtajana seuraavat kaksi vuotta. Itselleni tulee kiintiö varapuheenjohtajana täyteen, enkä ole hakemassa tällä kertaa mihinkään puolueen tehtävään.

Kokouksessa käsittelimme vaalituloksen lisäksi paljon puolueen kehittämiseen liittyviä asioita. Tällä kertaa vaalien jälkeen olimme siinä onnellisessa asemassa, että hyvä vaalitulos tuo lisää resursseja. Puoluetuen suuruus määräytyy suoraan kansanedustajien määrän mukaan. Niinpä kasvanut eduskuntaryhmän koko tarkoittaa lisää tukea puolueelle. Viime kerralla tilanne oli toinen. Muistan edelleen neljän vuoden takaisen puoluehallituksen kokouksen, jossa asialistalla oli puolueen talouden sopeuttaminen ja henkilöstön irtisanomiset. Niitä päätöksiä joutuvat tekemään nyt vaaleissa hävinneet puolueet.

Kuuden junalla pääsin vihdoin kotia kohti. Olisin kyllä mieluusti mennyt lentäenkin, jotta olisin päässyt nopeammin perheen pariin, mutta yhteydet niiden suhteen olivat aikataulujeni suhteen vielä huonommat.

 

Sunnuntai
Sunnuntai meni perheen ja ystävien parissa äitienpäivää viettäen.

 

Viikko lukuina

6 avustajien työhaastattelua

319 saapunutta sähköpostia

156 rappusta talon ulko-ovelta kotiovelle

20 minuuttia täysistuntoja (2 kpl)