Budjettiviikon kiireitä
Raportti viikosta 40
Maanantai
Viikko alkoi radiohaastattelulla.Ylen Pohjois-Karjalan ja Savon radiot haastattelevat kaikkia vaalipiirin kansanedustajia ja tänään oli minun vuoroni. Lähetys ei ollut suora, enkä tiedä, mitä aamuisesta haastattelusta lopulta ajettiin ulos. Koulutusleikkaukset ja junavuorojen lakkautukset olivat teemana.
Radiovierailun jälkeen nappasin Riitta Myllerin kyytiini ja lähdimme Kuopioon Powerfluten tehtaalle, joka oli kutsunut kansanedustajat vierailulle. Tehdaskäynnin jälkeen palasin takaisin Joensuuhun valtuuston kokoukseen. Sen jälkeen lähdin jo Helsinkiin, jotta ehdin seuraavan aamun ensimmäiseen kokoukseen.
Tiistai
Aamu alkoi Valtion tarkastusviraston neuvottelukunnan kokoontumiselle. Olen siellä vihreiden edustajana. Puolueiden lisäksi neuvottelukuntaan kuuluu virastojen väkeä ja tutkimuslaitosten edustaja. Tämän jälkeen oli puolustusvaliokunnan kokous ja sitten täysistunto, jossa aloitettiin ensi vuoden talousarvion käsittely. Istuntoon mennessä jätin kansliaan ensimmäisen kirjallisen kysymykseni. Se koski työnhakijalle maksettavia matka- ja lastenhoitokorvauksia.
Valtiovarainministeri Stubb esitteli ensi vuoden budjetin, sitten oli puolueiden ryhmäpuheiden vuoro. Ne pidetiin suuruusjärjestyksessä, jonka jälkeen oli ns. debatti, johon edustajat voivat pyytää minuutinmittaisia puheenvuoroja. Puheenvuorojen jakaminen on puhemiehen ammattitaidonnäyte. Tavoitteena on saada aikaan mielenkiintoinen keskustelu, toisaalta puheenvuoroja tulee jakaa tasapuolisesti suhteessa puolueiden kokoon ja hallitus-oppositio -asetelmaan. Kokemus palkitaan myös, ensimmäisen kauden edustajat harvemmin saavat puheenvuoroja.
Debattikeskustelu kesti parisen tuntia, sitten siirryttiin edustajien valmisteltuihin puheenvuoroihin. Ja sali tyhjeni. Paikalle jäavät ne, jotka odottivat omaa puheenvuoroaan. Osa tosin odottaa sitä työhuoneessa, jonne näkee suorana salikeskustelun. Tässä vaiheessa puheet voivat kestää 5 minuuttia ja ne pidetään puhujapöntöstä. Puheenvuoron voi halutessaan varata etukäteen ennen istuntoa. Etukäteen pyydetyt puheenvuorot järjestetään niin, että puolueiden edustajat puhuvat vuorotellen puolueen suuruusjärjestyksen mukaan. Keskustelulle oli varattu aikaa kello 22 saakka.
Olin varannut puheenvuoron etukäteen, joten sain pidettyä sen puoli viiden aikaan ja ehdin siten hyvin vielä puolustusvaliokunnan valiokuntailtaan puolustusministeriöön. Siellä oli valiokunnan lisäksi paikalla valtiovarainvaliokunnan puolustusjaoston jäseniä sekä puolustusministeri Jussi Niinistö ja ministeriön virkakuntaa. Kuulimme ajankohtaisista asioista ja päivällistimme.
Jouduin lähtemään kesken pois, sillä samalle illalla sattui myös tarkastusvaliokunnan illallinen valtion tarkastusviraston kanssa. Se oli Köningstedtin kartanossa Vantaalla. Olimme sopineet, että sen illan asiapuoli on illan loppuvaiheessa, sillä meitä oli useampi jäsen, jotka olivat molemmissa valiokunnissa. Niinpä tarkastusvaliokunnan illasta missasin vain saunomismahdollisuuden. Ajankohtaiskatsauksen sain – ja toisen illallaisen.
Keskiviikko
Pohjoismaiden Neuvoston koulutussessiot viikon takaa jatkuivat. Sitten alkoi täysistunto, poikkeukselliseti jo kello 10. Tämä päivä oli varattu hallituksen antamaan tiedonantoon kustannuskilpailukyvystä. Sipilä esitteli hallituksen esityksen, sitä seurasivat ryhmäpuheenvuorot ja sitten oli vuorossa debatti ja sen jälkeen puheevuorot. Tuttu kaava siis.
Istunto kesti koko päivän, kello 13-14 oli tauko suuren valiokunnan kokouksen takia. Seurasin keskustelua ensin salissa, sitten työhuoneelta. Välillä pääsin jopa ulkoilmaan valoisaan aikaan, kun kävin hetken hoitamassa kaupungilla asioita. Palasin sen jälkeen takaisin työhuoneelle, josta hyvistä aikomuksista huolimatta en onnistunut lähtemään kämpille kuin vasta yhdeksän aikohin.
Torstai
Jo kolmas aamu peräkkäin, kun saatoin mennä valmiiseen aamiaispöytään. Tällä kertaa tarjolla oli puuroaamiainen, jonka tarjosi maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä, joka oli kutsunut kansanedustajat keskustelemaan maaseudun palveluista ja elinmahdollisuuksista. Tämän jälkeen kiiruhdin edukunnan naisverkoston työvaliokunnan kokoukseen.
Täysistunto alkoi taas normaalia aikaisemmin, kello 10, jolloin jatkoimme talousarvion käsittelyä. Ensin oli vuorossa pääministeri Sipilä, joka piti puheenvuoron ja sen jälkeen seurasi kahden tunnin mittainen debattikeskutelu. Sitten oli taukoa neljä tuntia. Tämä aika oli varattu kansliatoimikunnan kokoukseen ja ryhmäkokouksiin. Koska olen kansliatoimikunnan jäsen, niin oma nelituntiseni täyttyi kokouksista. Kansliatoimikuntaan oli onneksi katettu voileipälounas, joten sain syötyä.
Ryhmäkokousten jälkeen täysistunto jatkui. Torstaiseen tapaan ensimmäinen tunti oli kyselytunti, jolloin ministereiltä voi kysyä mitä haluaa. Puolueet valmistelevat kysymykset etukäteen ja puhemies jakaa puheevuorot ja päättää, kuinka pitkään kustakin kysymyksestä keskustellaan. Kyselytunnin ajatuksena on tarjota nimenomaan oppositiolle mahdollisuus laittaa ministerit koville, joten yleensä kysymykset tulevat niiden parista. Tällä kertaa vilkasta keskustelu käytiin demareiden kysymyksestä koskien junaliikenteen kilpailuttamissuunnitelmia. Itsekin sain heti alkuun debattipuheevuoron ko. keskusteluun. Me vihreät kysyimme suunnitelmista, joiden mukaan Metsähallituslakia muutetaan niin, että vesialueet siirrettäisin luontopalveluista liiketoimintapalveluihin ja saamelaisten erityisasemaa ei huomioitaisi. Keskustelua ei ajanpuutteen vuoksi aiheesta käyty.
Sitten jatkui taas talousarvion käsittely. Eri ministerit esittelivät omat budjettiluokkansa asiat lyhyesti, jonka jälkeen näistä käytiin debatti. Vuorossa olivat työ- ja elinkeinoministeriö eli ministerit Rehn ja Lindström, sisäministeri Orpo sekä ulkoministeriöstä ministeri Toivakka. Illan päätteeksi piipahdin vielä panimoliiton järjestämillä sisäkauden avajaisissa. Ja kotiin päästyäni ennen nukkumaan menoa kirjoitin pikkutunneilla kirjallisen kysymyksen koskien Pohjois-Karjalan junaliikenteen tulevaisuutta.
Perjantai
Först hade jag svenska lektion. Sitten tapasin Ruotsin suurlähetystön edustajan, joka halusi kuulla näkemyksiäni pohjoismaisesta turvallisuusympäristöstä. Kävimme keskustelun pääosin englanniksi. Tämän jälkeen oli puolustusvaliokunnan kokous, josta siirryin eduskunnan globaaliryhmän ja YK-liiton järjestämään seminaariin, joka käsitteli YK:n vuosituhattavoitteita.
Sitten sainkin lounasvieraan, kun veljeni oli käymässä kaupungissa. Esittelin hänelle myös työhuoneeni, jossa emme ehtineet kuin kääntymään, sillä samantein oli palattava talokompleksin toiseen päähän täysistuntoon. Ennen saliin menoa jätin edellisenä yönä tekemäni kirjallisen kysymyksen.
Istunto alkoi hallituksen luottamusäänestyksellä koskien keskiviikkona annettua kilpailukykytiedonantoa. Hallitus sai luottamuksen äänin 115-53 ja sitten jatkettiin taas budjettikäsittelyä ympäristöministeriön asioiden esittelyllä. Ministeri Tiilikainen pääsi vasta alkuun, kun istunto keskeytettiin suuren valiokunnan kokouksen ajaksi. Itse poistuin tauon aikana kentälle ja kotiin.
Lauantai ja sunnuntai
Viikonloppu meni leväten. Vain sunnuntai-illan tanssiharjoitukset liittyivät kansanedustajan rooliini, mutta nekin ovat enempi lepoa kuin työtä.