Turpeennosto kuriin

Turpeennosto muuttaa veden luonnollista kiertokulkua ja aiheuttaa vesien pilaantumista. Pohjois-Karjalassakin esimerkkejä on useita. Paikalliset asukkaat ovat täysin oikeutetusti huolissaan lähivesiensä kohtalosta, kun lähistölle suunnitellaan turpeennostoalueita. Nyt taistoa käydään Keski-Karjalassa, jossa Vapo haluaa nostaa turvetta Matolammensuolta, joka sijaitsee Natura-verkostoon kuuluvan Pyhäjärven valuma-alueella.

Jostain kumman syystä turvetuotanto on onnistunut brändäämään itsensä siten, että turveyhtiöt tuntuvat saavan tahtonsa läpi miltei aina. Se, että turve on kotimainen raaka-aine, ei muuta miksikään sitä tosiasiaa, että turpeenpoltto aiheuttaa kivihiiltäkin suuremmat ilmastopäästöt ja turpeenkaivuu pilaa lähes poikkeuksetta alapuoliset vedet. Turveyhtiöt kiistävät kaiken, eivätkä ne joudu vastuuseen aiheuttamistaan kalakuolemista, rantojen pilaantumisista tai vesien sameutumisesta ja rehevöitymisestä.

Turpeennoston työllistämisvaikutuksella halutaan kuitata kaikki synnit, mitä turveyhtiöt aiheuttavat. Suora työllistämisvaikutus on kuitenkin vähäinen ja varsin kausiluonteista. Turpeennostoa voidaan tehdä vain kesäaikaan kuivalla säällä ja työntekijöiden tuntikertymä – ja sitä myöten palkka – jää varsin vähäiseksi sateisina kesinä.

Paljon vakaampia työpaikkoja turvemaille taattaisiin, jos turhaan ojitettuja soita ennallistettaisiin nykyistä enemmän. Tämä työ parantaisi suoalueiden hiilinieluvaikutusta ja lisäisi luonnon monimuotoisuutta. Esimerkiksi soiden kulta, lakka, sekä karpalo palaavat nopeasti ennallistetuille soille.

Soistamme on ojitettu noin kuusi miljoona hehtaaria. Valtaosa aivan turhaan. Niillä ei koskaan tule kasvamaan korjuukelpoista puuta. Ennallistamista siis riittäisi. Tähän on myös mahdollisuus saada rahoitusta pientä omavastuuta vastaan EU:sta. Työvaltaisena hommana se loisi runsaasti työpaikkoja.

Turveyhtiöt ovat vahvoja lobbareita. Etenkin Keskusta on niitä sokeasti kuunnellut, sulkien samalla korvat ja silmät kaikelta turveyhtiöiden toiminnan aiheuttamilta ongelmilta. Tämän hallituksen tulisikin näyttää isännän paikka turveyhtiöille, nyt kun niiden juoksupojat ovat oppositiossa. Turpeenkaivuualueilta ei pidä sallia kuin jo ojitetuille soille ja näissäkin tapauksissa lupaehtojen tulee kiristää  merkittävästi nykyisestä. Turveyhtiöiden pitää korvata aiheuttamansa ympäristövahingot täysimääräisesti. Pitkällä aikavälillä ainoa kestävä tavoite on teollisen turpeennoston alasajo kokonaan.