Suomeen tarvitaan muovivero

Tyynenmeren jätepyörre on lähes viiden Suomen kokoinen. Arvion mukaan merissä on vuonna 2050 enemmän muovia kuin kalaa.

 

Merten roskaantuminen on maailmanlaajuisesti valtava ongelma. Oma Itämeremmekään ei ole säästynyt muoviongelmalta. Yli puolet rannoiltamme löytyvästä roskasta on muovia.

 

Tämän huomasimme selvästi jokakeväisessä eduskunnan, Suomen ympäristökeskuksen ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n yhteisessä Siisti Biitsi -tempauksessa. Keräsimme rannalta kaislan seasta tuhansia hajonneita muovipusseja, käärepapereita ja pääkaupunkiseudun rakennustyömailta kulkeutunutta panoslankaa.

 

Roskaa oli niin paljon, että parin tunnin siivousurakan päätteeksi vain pieni osa rantaa oli putsattu, vaikka jätettä oli kertynyt säkkikaupalla.

 

Merten muoviongelman mittaluokka onkin sellainen, ettei se siivoamalla ratkea. Tarvitaan lainsäädäntöä, jolla muovin päätyminen luontoon estetään.

 

Kertakäyttömuovin syntyä pitää vähentää, muovin kierrätystä tehostaa ja muovia korvaavia ympäristöystävällisempiä materiaaleja kehittää siellä, missä se on tarkoituksenmukaista.

 

Tämä vaatii taloudellisia ohjauskeinoja. Muoviveron käyttöönotto olisi tehokas keino vähentää tarpeetonta kertakäyttömuovin kulutusta ja hillitä muovijätteen syntyä.

 

Hallitus lupasikin budjettiriihen yhteydessä, että se selvittää muoviveron käyttöönottoa syksyllä. Tämä on hyvä, mutta ei ole mitään syytä viivytellä selvitystyön aloittamisessa. Toimeen on tartuttava heti.

 

Muovi on globaali ongelma, ja siksi paras olisi, jos muovivero saataisiin käyttöön koko Euroopan unionissa. Se olisi myös yksi keino saada lisätuloja Brexitin myötä pienenevään EU-budjettiin. Suomen pitää edistää asiaa unionissa.

 

Krista Mikkonen
Kansanedustaja, vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja

 

Ilkka Kantola
Kansanedustaja, sd.