Sote rakennettava ihmiset, ei markkinat edellä
Sosiaali- ja terveyspalveluiden toteuttaminen markkinat edellä ei ole järkevää – ei kansantalouden tai kansanterveyden näkökulmasta.
Hallitusohjelmassa tavoite oli tuoda perustason sosiaali- ja terveyspalvelut saumattomasti yhteen erikoistason palveluiden kanssa. Monesta eri lähteestä koostuva rahoitus piti yhdistää, jotta palveluiden järjestäminen ja rahoittaminen olisivat samoissa käsissä. Vasta lopuksi oli tarkoitus monipuolistaa asiakkaan valinnanvapautta.
Nyt hallitus toimii oman ohjelmansa vastaisesti. Asiantuntijoiden varoituksista huolimatta se ajaa valtavalla kiireellä markkinaehtoja sote-palveluihin. Surullisinta keskustan ja kokoomuksen “maakunnat mulle, valinnanvapaus sulle”-koplauksessa on, että uudistuksen alkuperäiset tavoitteet unohtuvat ensimmäisenä.
Esitetty valinnanvapaus kasvattaisi maan eri osien välisiä eroja ja lisäisi kustannuksia sekä byrokratiaa. Ihmisen kohtaaminen kokonaisena vaikeutuu, ja samalla terveyserot kasvavat kulujen lisääntyessä.
Valinnanvapaus ei ole itsessään ongelma. Kysymys on siitä, miten sitä toteutetaan. Jotta valinnanvapaus tuottaisi enemmän hyötyjä kuin haittoja, sitä pitäisi toteuttaa asteittain, suppeammin ja harkiten, ei kiireellä ja hutiloiden.
Hyppy tuntemattomaan ei ole kenenkään etu.
Kolmen miljardin euron tavoite hillitä kustannuksia on valmistelevien virkamiestenkin mukaan ylioptimistinen. Säästöjen toteuttaminen jätetään maakuntien harteille. Ihmisten eriarvoisuus lisääntyy, sillä erikokoisten maakuntien kyky järjestää palvelut rahoituksineen on hyvin erilainen.
Hallituksen on tultava järkiinsä. Sote- ja maakuntauudistus voidaan viedä läpi pidemmällä siirtymäkaudella ja maakunnille on annettava verotusoikeus. Valinnanvapauslainsäädäntö tulee käsitellä omana erillisenä hankkeenaan, kun uudistus on muuten valmis.
Uudistus tulee toteuttaa alkuperäisiin tavoitteisiin nojaten ja kaikkien puolueiden yhteistyöllä valmistellen, jotta se ei kaadu taas perustuslakivaliokuntaan. Näin se kestää vaalikausien väliset vaihtelut ja ihmiset saavat tarvitsemansa hyvän hoidon oikea-aikaisesti ja ilman jonoja, lompakon paksuudesta tai postinumerosta riippumatta.
Krista Mikkonen
Kansanedustaja, Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Touko Aalto
Kansanedustaja, Vihreiden varapuheenjohtaja
Mielipidekirjoitus on julkaistu Karjalaisessa 6.3.2017