Siun soten kehittämistä kannattaa jatkaa

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ja Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Antti Varis väittivät oppositiopuolueiden pelaavan eduskunnassa eri korteilla kuin maakunnassa ja olevan valmiita romuttamaan sote-uudistuksen (Karjalainen, 17.10.).

 

Sosialidemokraatit, vihreät ja muut oppositiopuolueet ovat olleet huolissaan sote-uudistuksen huonosta valmistelusta. Muun muassa tästä syystä lakiesityksen käsittely on vaatinut pitkiä päiviä sosiaali- ja terveysvaliokunnalta.

 

Keskustavaikuttajat eivät kertoneet totuutta siitä, että vasta viime viikolla ministeriö vielä muutti eduskunnan käsittelyssä olevaa sote-lakia. Lakia on parsittu lukuisilla lakipykälämuutoksilla kerta toisensa jälkeen. Olisi reilua, että tämä tosiasia tuotaisiin esille eikä vastuuta ja syytä keskustaministereiden huonosta lainvalmistelusta vieritettäisi syyttömien niskoille.

 

Keskustaministereiden esityksistä on löytynyt vakavia Suomen perustuslain vastaisia puutteita. Viime hetken pykäläkorjauksista huolimatta ei ole mitään varmuutta siitä, ovatko ministereiden keksimät muutokset vieläkään lain kirjaimen mukaisia.

 

Siun sote perustuu nyt ajetun markkinamekanismin sijaan julkisen sektorin palvelutuotantoon. Me emme eduskunnassa vastusta palveluiden siirtämistä vahvemmille harteille vaan niiden ideologista ajamista markkinavoimien syliin. Siun soten kehittämistä kannattaa jatkaa, kävi lakiesityksille miten tahansa. Siun sotessa tehty arvokas valmistelutyö ei mene hukkaan.

 

Keskustan vahvasti ajama maakuntauudistus uhkaa heikentää ympäristöhallintoa sekä pitkäaikaistyöllisyyden hoitoa. Esimerkiksi kunnille ei jäisi jatkossa roolia työllisyyden hoidossa, ja yleiskatteellinen rahoitus vähentää työttömyyden hoitoon osoitettuja määrärahoja.

 

Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd.)

Riitta Myller
kansanedustaja (sd.)

Krista Mikkonen
kansanedustaja (vihr.)

 

Mielipidekirjoitus on julkaistu Karjalaisessa 18.10.2018