Puhe puoluevaltuuskunnan kokouksessa 8.9.2018
Rakkaat vihreät ystävät,
Eduskunnassa viedään viimeisiä. Viimeinen istuntokausi alkoi. Käsillä on nykyisten hallituksen viimeinen budjetti. Siinä hallituksella oli viimeinen mahdollisuus kääntää Suomen suuntaa. Sitä se ei tehnyt. Se jää vaalien jälkeen meidän tehtäväksemme vaalien jälkeen.
Eduskunnan syksyn isoin asia on tietenkin sote-uudistus. Hallitus näyttää edelleen pitävän kiinni tavoitteestaan runnoa sote läpi eduskunnasta marraskuun loppuun mennessä.
Hallitus on kuin taapero, joka yrittää survoa palikkapelin neliönmuotoista palaa ympyränmuotoiseen reikään. Sillä selvää on, että hallituksen sote-esitys ei täytä sille asetettuja tavoitteita terveyserojen kaventamisesta, saumattomista hoitoketjuista ja kustannusten kasvun hillitsemisestä.
Yhä selvemmältä näyttää, että esitys ei täytä myöskään perustuslakivaliokunnan vaatimuksia.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti syksyn aluksi hallituspuolueiden äänin, että hallituksen kesällä antamasta täydentävästä esityksestä, sen vaikutuksista ja perustuslainmukaisuudesta ei kuulla yhtäkään asiantuntijaa.
Hallitus näyttää ajavan sotea eteenpäin sammutetuin lyhdyin. Vaatii melkoista tuuria estää sitä törmäämästä perustuslakiin.
Vihreiden linja soteen on sama kuin tähänkin asti. Me haluamme, että nyt keskitytään lehmänkauppojen sijaan itse asiaan, sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen.
Siirretään maakunnille pelkästään sote-palvelut ja unohdetaan muut palvelut. Samoin unohdetaan alkuun valinnanvapauden laajentaminen. Annetaan maakunnille verotusoikeus ja turvataan vahva ympäristöhallinto.
Näistä palikoista saadaan koottua sellainen sote, joka on kestää myös myös tulevat hallitukset.
Nykyisen hallituksen esityksen hylkääminen ei tarkoita, että kaikki pitäisi aloittaa alusta. Paljon työtä on tehty, ja iso osa siitä työstä on hyödynnettävissä. Kestävä uudistus saadaan aikaiseksi kun kaikki puolueet otetaan mukaan ja tehdään se yhdessä.
Mahtuu eduskunnan syksyyn muutakin kuin sote. Pitkään valmisteltu laki eläinten hyvinvoinnista on vihdoin tulossa käsittelyyn. Laista piti tulla maailman edistyksellisin, mutta toisin kävi.
Nimestään huolimatta lain lähtökohta ei suinkaan ole eläinten hyvinvointi. Lausuntokierroksen kritiikki pakotti maa- ja metsätalousministeri Lepän taipumaan muutamaan parannukseen, laki on vanhentunut jo syntyessään.
Mahdollisuuksia eläinten lajityypilliseen käyttäytymiseen ei turvata. Edes liikkumisen estäviä porsitushäkkejä ei kielletä eikä jatkuvaa vedensaantia taata kaikille eläimille.
Lakiesitys vaatii korjauksia moneen kohtaan ja niiden eteen me Vihreät teemme hartiavoimin syksyn ajan.
Meidän panostamme tarvitaan eläinten oikeuksien lisäksi myös ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistämiseen. Tämä hallitus on tehnyt kylmäävää politiikkaa näissä molemmissa.
Hallituksen turvapaikkapolitiikan asteittaiset kiristykset ovat vieneet koko järjestelmän kriisiin. Emme enää voi olla varmoja siitä, että turvapaikkajärjestelmämme tunnistaa turvaa tarvitsevan.
Me olemme nostaneet epäkohdat toistuvasti esiin. Nyt työ alkaa tuottaa tulosta.
Sisäministeri Mykkänen lupasi viimein, että Maahanmuuttoviraston toiminnasta tehdään riippumaton selvitys. Tätä olemme vaatineet monesti, ja nyt se toteutuu.
Hyvä uutinen on myös se, että pari päivää sitten Maahanmuuttovirasto päätti keskeyttää päätösten tekemisen afganistanilaisten turvapaikkahakemuksiin. Taustalla on YK:n pakolaisjärjestön uusi linjaus siitä, ettei Kabul ole riittävän turvallinen sisäiseen pakoon.
Myös pakkopalautukset Afganistaniin tulee keskeyttää toistaiseksi, kunnes varmistutaan, ettei ketään palauteta hengenvaaraan.
Tällä viikolla julkaistun valtioneuvoston selvityksen mukaan hallituksen tekemä talouspolitiikkaa on hyödyttänyt miehiä enemmän kuin naisia. Tämä ei ole uutinen. Sipilän hallituksen aikana tasa-arvossa on otettu takapakkia.
Myös Suomen pitkäaikainen naisten oikeuksia painottava ulkopoliittinen linja on tämän hallituksen aikana horjunut. Ulkoministeri Soini on toistuvasti ministerinä puhunut tämän vastaisesti.
Tämän vuoksi Vihreä eduskuntaryhmä yhdessä SDP:n, Vasemmiston ja RKP:n kanssa esittää epäluottamuslausetta koskien Soinin toimintaa ministerinä.
Tiedän, että hallituspuolueidenkin rivissä on lukuisia kansanedustajia, joille ihmisoikeudet ovat tärkeitä. Heillä on nyt epäluottamuslauseen yhteydessä mahdollista äänestää naisten oikeuksien puolesta ilman, että kyse on koko hallituksen luottamuksesta.