Onko ympäristö- ja ilmastoministeri Mykkänen tehtäviensä tasalla?
Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen on vierailullut tänään Viiankiaavan luonnonsuojelualueella, jonne on suunnitteilla Sakatin kaivoshanke. Mediatietojen mukaan ministeri Mykkäsen kannanotoista ilmeni myötämielisyys kaivoshanketta ja sen vaatimaa Natura-poikkeuslupaa kohtaan, vaikkei hän ottanut asiaan suoraan kantaa. Ministeri perusteli kaivoshanketta Euroopan vihreällä siirtymällä ja Suomen malmivarantojen roolilla siinä.
“On käsittämätöntä, että luonnonsuojelusta vastaava ministeri vaikuttaa olevan valmis purkamaan Natura-suojelua kaivoshankkeen tieltä. Vihreä siirtymä ei ole vihreä, jos samanaikaisesti aiheutetaan peruuttamatonta haittaa luontoarvoille. Viiankiaapa on Suomen luonnoltaan edustavimpia ja arvokkaimpia aapasoita. Kyseistä suotyyppiä esiintyy vain Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä, joten meillä on suuri vastuu aapasoiden säilymisestä koko Euroopassa. Luonnonsuojelun purkaminen kaivoksen tieltä on täysin vastuutonta.”
“Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun ministeri Mykkänen on valmis uhraamaan merkittäviä luontoarvoja muiden hankkeiden tieltä. Ei ole pitkä aika siitä, kun hän tuki kaikin tavoin Sierilän voimalaitoshankkeen rakentamista muuttamalla sen vuoksi jopa energiahankkeiden tukiehtoja. Sierilän myötä olisi menetetty Kemijoen keskijuoksun viimeinen vapaana virtaava osuus jokielinympäristöineen. Hanke kaatui Kemijoki Oy:n todetessa sen taloudellisesti kannattamattomaksi.”
“En voi kun ihmetellä ministeri Mykkäsen välinpitämättömyyttä luonnon monimuotoisuutta kohtaan. On pakko kysyä, onko ympäristö- ja ilmastoministeri tehtäviensä tasalla ympäristö-vastuualueensa osalta. Jos kyse on ymmärtämättömyydestä, niin kehotan keskustelemaan tukijoiden tai ministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijoiden kanssa. Luonnon monimuotoisuus on myös meidän ihmisten elinehto. Jos annamme luonnon köyhtyä, johtaa se meille elintärkeiden luontopalveluiden loppumiseen. Ilman monimuotoista luontoa ei esimerkiksi ole pölyttäjiä, taudit ja tuholaiset eivät pysy kurissa ja ilmastonmuutokseen sopeutumiskyky heikkenee.”
“Hallitus kertoo ohjelmassaan sitoutuneensa luontopositiivisuuteen ja luontokadon pysäyttämiseen vuoteen 2030 mennessä. Näiden tavoitteiden saavuttaminen vaatisi merkittävää lisäsatsausta luonnonsuojeluun, ennallistamiseen ja uusien luontohaittojen minimoimista. Hallitus on kuitenkin päinvastoin leikannut näistä valtavasti ja jarruttaen näin luonnonsuojelua ja ennallistamistoimia. Se ei myöskään ole osoittanut mitään kiinnostusta uusien luontohaittojen vähentämiseen esimerkiksi uutta lainsäädäntöä laatimalla.”
Tiedote 4.6.2024
Krista Mikkonen
kansanedustaja