Merien muoviongelma ei siivoamalla ratkea

Maailman meret roskaantuvat hälyyttävää vauhtia. On arvioitu, että tällä menolla maapallomme valtamerissä on 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa.

 

Roska on ongelma myös Itämeren rannoilla. Halusimme vesistöistä ja ympäristöstä välittävien kansanedustajien kanssa puuttua tähän, joten järjestimme eduskunnassa talkoot osana Siivousaalto-viikkoa. Siivosimme yhdessä Suomenlinnan rannat. Keräsimme luonnosta satoja muovinpaloja, lasinsiruja ja muuta roskaa.

 

Mereen jäivät kuitenkin pahimman roskaongelman aiheuttajat, mikromuovit. Mikroskooppisen pienet muovinpalat keräävät itseensä ympäristömyrkkyjä ja voivat päätyä ravintoketjussa merenelävistä kaloihin ja jopa ihmiseen saakka. Niiden keräämiseen merestä ole mitään keinoa.

 

Talkoot on hieno tapa auttaa Itämerta. Sellaiset voi järjestää kuka tahansa, ja viime viikkoina rantoja onkin putsannut moni porukka. Silti roskaantuminen ei siivoamalla lopu.

 

Jos roskaongelma halutaan kuriin, muovin käyttöä on pakko vähentää. Tehokkain keino siihen on lainsäädäntö. Se voisi tarkoittaa rajoituksia ohuiden muovipussien käyttöön, vaihtoehtoisten pakkausmateriaalien kehittämistä ja mikromuovien kieltämistä. Muovin kierrätystä on tehostettava.

 

EU:lle laaditaan tänä vuonna muovistrategia, jonka tarkoituksena on parantaa muovin kierrätystä ja uusiokäyttöä. Tanska on jo laatinut oman strategiansa. Tarvitsisiko Suomikin oman?

 

Ilkka Kantola
Kansanedustaja, eduskunnan veneily- ja vesistönsuojeluryhmän pj.

Krista Mikkonen
Kansanedustaja, eduskunnan veneily- ja vesistönsuojeluryhmän vpj.

Pertti Salolainen
Kansanedustaja, eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän pj.

Emma Kari
Kansanedustaja, eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän vpj.

 

Mielipidekirjoitus julkaistu mm. Karjalaisessa 22.5.2017