Leikkaamalla koulutuksesta leikkaamme tulevaisuudestamme

Koulutus on se asia, josta Suomi tunnetaan. Ainoastaan korkealla osaamisella pieni maa on voinut pärjätä globaalissa kilpailussa.

 

Suomessa voi olla ylpeä siitä, että kenellä tahansa on aidosti mahdollisuus saada laadukasta varhaiskasvatusta ja korkeakoulutusta perhetaustasta tai varallisuudesta riippumatta. Siksi on hämmästyttävää, että keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus on valinnut koulutuksen yhdeksi suurimmista leikkauskohteistaan.

 

Tätä perustellaan sillä, että leikata täytyy, seurauksista välittämättä. Todellisuudessa leikkauksille on vaihtoehtoja. Vihreät ovat esittäneet, että koulutusleikkaukset korvattaisiin leikkaamalla ympäristölle haitallisista tuista. Ensi vuoden koulutusleikkaukset voitaisiin korvata pienentämällä kilometrikorvauksia ja alentamalla työmatkavähennystä, poistamatta kohtuullista korvausta ajokilometreistä.

 

Korkeakouluilta vaaditaan parempia tuloksia yhä pienemmillä resursseilla. Todellisuudessa yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat kiristäneet vyönsä jo äärimmäisen tiukalle. Itä-Suomen yliopistossa ja Karelia-ammattikorkeakoulussa henkilöstöä on irtisanottu jo useampana vuotena peräkkäin. Yliopistoon osuu indeksileikkausten lisäksi vielä apteekkikompensaation poisto.

 

Hallinnosta ei löydy enää tehostettavaa. Seuraavaksi täytyy leikata opetuksesta ja tutkimuksesta. Tähän Suomella ei ole varaa.

 

Hallituksen kaavailemat päivähoito-oikeuden rajaukset ovat törmänneet kunnissa ihmisten vastarintaan. Monessa kaupungissa on linjattu, etteivät päivähoito-oikeuden rajaukset astu voimaan. Valitettavasti Joensuussa päätettiin toisin. Valtuusto päätti yhden äänen enemmistöllä, että päivähoito-oikeutta rajataan ja ryhmäkokoja kasvatetaan, vaikka Vihreät näitä vastustivat. Päätökset asettavat lapset keskenään eriarvoiseen asemaan asuinpaikasta riippuen.

 

Hallitus on jo perunut joukon huonosti harkittuja esityksiään. Vetoammekin Juha Sipilään ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasoseen: Tehkää samoin myös koulutussäästöjen kohdalla. Säilytetään Suomen asema koulutuksen edelläkävijänä.

 

Krista Mikkonen, kansanedustaja (vihr.)

Ville Niinistö, puheenjohtaja (vihr.)

 

Samansisältöinen mielipidekirjoitus on julkaistu Karjalaisessa 29.11.2015