Krista Mikkonen: Paras tapa tukea maataloutta on panostaa luomuun

Luomutavoitteisiin pääseminen vaatii, että tuotannon tukemiseen laitetaan päälle isompi vaihde. Valtion on sitouduttava itse asettamiinsa tavoitteisiin, vaatii kansanedustaja Krista Mikkonen Suomen luonnon päivänä 27.8.

 

Luomutuotannon osuutta maataloudessa on vauhditettava, mikäli luomutavoitteisiin halutaan päästä aikataulussa, vaatii kansanedustaja ja Vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Krista Mikkonen. Vaikka luomun osuus kasvaa koko ajan, vauhti ei riitä millään vuonna 2013 hyväksytyn luomuohjelman tavoitteisiin pääsemiseksi. Tavoitteena on, että 20 % viljelypinta-alasta ja 20 % valtion elintarvikehankinnoista on luomua vuonna 2020.

 

”Luomussa on paljon etuja sekä suomalaisille viljelijöille, meille kuluttajille että luonnolle. Me kuluttajat saamme puhdasta ja laadukasta ruokaa samalla, kun eläinten hyvinvoinnista ja luonnon monimuotoisuudesta huolehditaan paremmin. Luomutuotanto on perinteistä maataloutta kannattavampaa lähes kaikenlaisilla tiloilla, joten se luo kestävämmän toimeentulon maatalousyrittäjille. Jossain tapauksessa luomuun siirtyminen voi jopa pelastaa pulassa olevan tilan”, Mikkonen muistuttaa.

 

Luomutuotteille löytyy kysyntää. Luomun myyntiin odotetaan jopa 70 prosentin kasvua vuoteen 2020 mennessä. Luomutuotantoon siirtyminen vaatii kuitenkin kalliita investointeja erityisesti kotieläintiloilla. Uudet luomutuotannon korvauksen sitoutumisehdot vaativat, että kotieläintilojen on siirrettävä peltojen lisäksi myös eläimet luomuun viiden vuoden luomuviljelyjakson jälkeen tai siirtyä myyntikasvien viljelyyn. Eläintiloilta luomuvaatimusten täyttäminen vaatii kuitenkin isoja investointeja, joita ei heikossa taloustilanteessa uskalleta tehdä.

 

”Maatalouden tiukka taloustilanne on jo pakottanut viljelijöitä siirtämään investointeja. Uhkana on, että luomuinvestointeja ei ehditä tehdä ennen määräaikaa, jolloin joudutaan siirtämään pellotkin pois luomusta. Luomun peltopinta-ala saattaa jopa vähentyä. Ratkaisu olisi luomuun siirtymisen investointituki. Tarvitaan valtiolta korotettua luomuun siirtymisen investointitukea, jotta tuotanto saadaan siirrettyä luomuun.”

 

”Myös julkisilta hankinnoilta tulee vaatia luomun käyttöä. Valtion itse itselleen asettama 20 prosentin luomutavoite ei tule itsestään eikä pelkästään tavoitetta ääneen lausumalla. Ministeriöitä ja muita valtion virastoja pitää ohjata käyttämään luomua nykyistä enemmän, ja siihen pitää myös varata tarpeeksi rahaa budjetissa.”

 

Mikkonen osallistuu Luonnon päivän luomutilatapahtumaan kummimaatilallaan Timosen Luomutilalla Valtimolla. Luomutilatapahtumaa koordinoivat maa- ja metsätalousministeriö, Pro Luomu, Luomuliitto, MTK ja SLC.