Krista Mikkonen: Käsityöläisyrittäjissä on taloudellista potentiaalia

Kansanedustaja, Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen näkee käsityöläisyydessä isoja kasvun mahdollisuuksia sekä Suomen että yrittäjän talouden kannalta. Mikkonen julkaisi tänään kolmentoista kohdan keinopaketin käsityöläisyrittäjyyden tukemiseen.

 

– Käsityöt, käsillä tekeminen ja suomalainen muotoilu herättävät tällä hetkellä kiinnostusta. Ihmiset haluavat yksilöllisiä, käsin tehtyjä ja ympäristöystävällisiä tuotteita ja ovat valmiita niistä myös maksamaan. Nämä ovat käsityöyrittäjien valttikortteja. Kun tähän vielä lisätään internetin tarjoamat mahdollisuudet ja yhdistetään käsityöt vaikkapa elämyspalveluihin tai matkailumarkkinointiin, saadaan huimat kasvun mahdollisuudet sekä kotimaassa että ulkomailla, Mikkonen toteaa.

 

Keinopaketissaan Mikkonen esittää yrittäjän sosiaaliturvan korjaamista ja perustulon käyttöönottoa, arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nostoa 30 000 euroon sekä liikunta- ja kulttuurisetelien verovapautta myös toiminimiyrittäjille. Ammattiopintojen laadun varmistaminen ja yrittäjyyskoulutuksen ottaminen osaksi opetusta ovat myös mukana.

 

Kuntia Mikkonen rohkaisee tarjoamaan käsityöyrittäjille edullisia tiloja ja palkkaamaan yhteisiä tuottajia sekä hyödyntämään paikallisten käsityöyrittäjien tuotteita liikelahjoina.

 

– Suomessa toimii tällä hetkellä noin 7 000 käsityöalojen yritystä, joista iso osa on yksinyrittäjiä. Ala on pieni, mutta sen merkitys designille, käsityöperinteelle ja matkailun kasvulle voi olla suuri. Pienellä käsityöyrittäjille suunnatulla tuella voidaan saada paljon aikaan, Mikkonen toteaa.

 

Koko kolmentoista kohdan keinopaketti löytyy täältä