Katse Itä-Suomeen
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vuosi sitten ja sodan vaikutukset ulottuvat kaikkialle maailmaan. Suomessa sodan seuraukset osuvat koviten Itä-Suomeen. Yhteydet rajan yli ovat katkenneet niin kaupankäynnissä, matkailussa kuin kehittämistyössä. Se tuntuu yritysten ja ihmisten arjessa.
Viime syksynä laadimme hallituksessa kiireesti 60 miljoonan euron tukipaketin Itä-Suomeen. Varat ohjattiin muun muassa raideyhteyksien parantamiseen, korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseen sekä luontomatkailun vauhdittamiseen.
Jo pakettia laatiessa oli selvää, että tukea tarvitaan vielä paljon lisää. Sodan varjo tulee olemaan pitkä, eikä paluuta aiempaan ole näkyvissä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan veti maton alta monelta kehittämisponnistukselta, ja nyt Itä-Suomelle on löydettävä uusi suunta.
Hallituksessa julkaisimme kaksi viikkoa sitten Itä-Suomen kehittämisvision, jonka tavoitteena on huolehtia Itä-Suomen turvallisuudesta, luoda uusia työpaikkoja ja vahvistaa alueen elinvoimaa kauas tulevaisuuteen. Visio laadittiin tiiviissä yhteistyössä itäsuomalaisten toimijoiden kanssa ja se antaa hyvän pohjan alueen kehittämiselle.
Visiotyössä on tunnistettu, että elinvoiman kulmakivi on saavutettavuus. Siksi junayhteyksiä on parannettava laittamalla Savon ja Karjalan radat kuntoon. Uutta elinvoimaa syntyy osaamisesta. Panostuksia koulutukseen ja tutkimukseen Itä-Suomessa on lisättävä merkittävästi. Oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä on tiivistettävä, jotta opiskelijat löytävät helpommin työpaikan valmistumisen jälkeen ja jäävät alueelle.
Osaavan työvoiman ja toimivien yhteyksien lisäksi uudet investoinnit edellyttävät tänä päivänä puhdasta energiantuotantoa. Siksi meidän on saatava Itä-Suomeen lisää tuuli- ja aurinkovoimaa. Tuulivoiman ja tutkavalvonnan yhteensovittamiseen on löydettävä ratkaisu. Se on mahdollista, jos tahtoa on. Tuulivoimateollisuus itse on valmis olemaan mukana ratkomassa rahoitusta.
Tulevalla hallituskaudella Itä-Suomen visiossa esitetyt toimet on käynnistettävä toden teolla. Seuraavaan hallitusohjelmaan on kirjattava Itä-Suomen elinvoiman ja aseman vahvistaminen. Ja osoitettava toimiin riittävät resurssit.
Kehittämistyön on jatkossakin nojattava Itä-Suomen omiin vahvuuksiin. Niistä tärkein on luonto. Panostamalla luontokohteisiin voimme hyödyntää korona-aikana kasvaneen luontomatkailubuumin. Palokinkosket Heinävedellä tulee vapauttaa. Se turvaa uhanalaiset vaelluskalat ja luo valtavat mahdollisuudet kalastusmatkailulle. Metsiämme on käytettävä kestävästi, jotta ne tuovat hyvinvointia ja elinvoimaa myös tuleville sukupolville.
Itä-Suomen kehittämiseen tarvitaan itäsuomalaisten lisäksi mukaan myös muu Suomi. Itä-Suomen maakunnat ovat ratkaisevassa asemassa koko maan tulevaisuuden ja turvallisuuden kannalta. Itä-Suomen asia on koko Suomen asia.
Teksti on julkaistu Maaseudun Tulevaisuuden vieraskolumnissa 1.3.2023.