Joensuun vanhat puutalot ovat taas purku-uhan alla

Keskustan osayleiskaavaa on valmisteltu miltei kaksi vuotta. Valmistelu on ollut hyvää ja perusteellista. Ensin päätettiin yleisperiaatteista, sitten tehtiin luonnos ja nyt itse kaavaehdotus on valmistunut. Kaupunkilaisia kuultiin kaikissa väleissä, laajoja taustaselvityksiä tehtiin kaavoituksen tueksi, tulleisiin lausuntoihin annettiin vastauksia ja niitä otettiin huomioon kaavaa tehtäessä. Koko prosessin ajan kiistaa rakennussuojelusta on ollut vain Wanhan Jokelan tontin kohtalosta. Sen suojelumerkinnästä on useasti äänestetty prosessin eri vaiheissa. Kaavoittaja on aina ottanut sen kaavasta pois – ja päättäjät sen sinne äänestäneet takaisin.

Muun kaavan osalta kaikki näytti menevän hyvässä sovussa, kunnes sitten viime metreillä…

Odotetun Jokela-äänestyksen lisäksi kaupunkisuunnittelulautakunta yllättäen äänesti viimeisessä kaavakäsittelyssään urakalla muistakin rakennussuojelumerkinnöistä. Lopputuloksena oli, että vaikka Jokelan suojelumerkintä taas palautettiin, niin kolmesta kaavoittajan ehdottamasta vanhasta keskustan puutalosta suojelumerkintä poistettiin. Nämä olivat Torikatu 10, Torikatu 12 (ns. Wanha kulma) ja taidemuseon pihapiirin vahtimestarin talo.

Torikatu 10 ja 12 suojelun kohtalosta on taisteltu tässä kaupungissa moneen otteeseen. Nyt näytti olevan laaja yhteisymmärrys siitä, että nuo talot osana keskusta-alueen viimeistä yhtenäistä puutaloaluetta on syytä säilyttää tuleville polville. Ne ovat merkitty suojeltavaksi seudullisessa yleiskaavassa, ne ovat maakunnallisessa rakennusperinnearviossa todettu merkittäviksi kohteiksi, museovirasto on todennut ne merkittäviksi jne.

Kaupunkilaiset ovat aina laajasti kannattaneet niiden suojelua. Juuri käytyjen kunnallisvaalien alla talojen suojelusta ei puhuttu, sillä missään vaiheessa kaavaprosessia ei kukaan ollut kyseenalaistanut niiden suojelua. Vaalien alla puhuttiin vain Jokelan suojelusta, sillä sen osalta tiedettiin, että sille löytyy puoltajansa ja vastustajansa.

Sittemmin olen kuullut, että demariryhmä oli heti vaalien jälkeen käsitellyt Torikadun talojen suojelupäätöstä. Paikalla olleista valtuutetuista enemmistö oli puoltanut suojelumerkinnän poistamista ja tästä oli tehty ryhmäpäätös. Vaalikentillä asiasta ei kuitenkaan ollut kukaan hiiskunutkaan. Tämän ryhmäpäätöksen mukaisesti kaikki kaupunkisuunnittelulautakunnan demarijäsenet sitten olivat vaalien jälkeisellä viikolla lautakunnassa ehdottaneet suojelunmerkintöjen poistamista Torikadun taloista sekä taidemuseon pihan vahtimestarin asunnosta. Heidän ehdotuksensa oli lautakunnassa voittanut äänestyksen.

Nyt siis ollaan tilanteessa, jossa kaupunginjohtaja esittää kaupunginhallitukselle, että kaavaehdotus laitetaan eteenpäin valtuustoon siltä pohjalta, että Torikadun taloilla ja taidemuseon piharakennuksella ei ole suojelumerkintää. Lisäksi kaupunkisuunnittelulautakunnan Jokelaan äänestämän suojelumerkinnän kaupunginjohtaja on omassa esityksessään poistanut.

En tiedä, millaiset demariryhmän säännöt ovat. Voivatko he käsitellä asiaa uudelleen ja muuttaa ryhmäpäätöstään. Mutta sen olen huomannut, että joskus yksittäiset valtuutetut ovat saaneet luvan äänestää ryhmäpäätöksestä poikkeavasti. Tai pidättäytyä äänestämästä. Tähän olisi nyt vaikutettava.

Ja syytä on myös varmistaa, että muissa ryhmissä löytyy riittävästi suojelun kannattajia. Nyt kun asia tulee äänestykseen, niin on paljon mahdollista, että tähän saakka yksimielisesti eteenpäin viety suojelu alkaa herättää vastustusta myös muissa ryhmissä.

Valtuutettujen yhteystiedot

Päättäjät vakuuttavat aina kuuntelevansa kuntalaisia. Jos haluatte viimeisten puutalojen säilyvän, niin kertokaa se nyt! Olkaa yhteydessä valtuutettuihin, kirjoittakaa lehtiin, liittykääfacebookin tukiryhmään, pitäkää meteliä talojen suojelun puolesta.

Kun Torikadun taloista edellisen kerran väännettiin muutama vuosi sitten, niin paikalla kävi myös professori Panu Kaila, joka totesi, että talot ovat rakenteiltaan terveitä ja korjauskelpoisia. Talojen maalipinta on tosin rapistunut, koska omistaja eli kaupunki on laiminlyönyt niiden kunnossapidon. Jos talot saavat suojelumerkinnän, niin ne kunnostetaan. Kaavoituspuolen viranhaltijat ovat tähän jo varautuneet ehdottamalla talonrakennuksen investointisuunnitelmaan 2,5 me:n varausta Torikatu 10 ja 12 rakennusten peruskorjaukseen vuodelle 2017.