Joensuun uusi valtuusto
Yleiskuva
Persujen viiden paikan lisäys söi isoimmilta puolueilta paikan (Keskusta) tai kaksi (Sdp ja Kokoomus). Yllättävää oli, että kepun vähennys jäi yhteen. Olisin luullut, että heiltä olisi mennyt kaksikin paikkaa. Meidän paikkamäärän säilymisestä olen tyytyväinen, vaikka itse uskoin yhteen lisäpaikkaan.
Ensi näkemältä näyttää, että valtuusto uusiutuu kovasti. Se ei kuitenkaan ole koko totuus, uusina valtuutettuina mukaan on tulossa paljon kokenuttakin kaartia. Niin entisiä valtuutettuja kuin kunnanjohtajia. Näytti siltä, että äänestäjät luottivat kokemukseen. Moni pitkään toiminut sai edelleen jatkaa. Samoin sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä koulustuspalveluiden tärkeys kuntalaisten silmissä näkyy valtuuston kokoonpanossa: opettajat, lääkärit ja muut terveysalan ammattilaiset keräsivät hyvin ääniä.
Edustus eri puolilta kaupunkia on hyvin turvattu uudessakin valtuustossa.
Huomioita eri valtuustoryhmistä
SDP (17, -2)
Vanhat konkarit pitivät pintansa ja uusissakin valtuutetuissa on paljon kokeneita tekijöitä ex-kaupunginjohtaja Juhani Meriläisestä ja ex-valtuustonpuheenjohtajasta Juha Hämäläisestä alkaen. Ainoastaan Mari Mäkisalo ja Leo Leino ovat tosissaan uusia valtuutettuja, sillä Ville Tahvanainen 1. varavaltuuttettuna on käytännössä istunut nykyisessä valtuustossa miltei joka kerta. Tuo kolmikko myös muodostaa demariryhmän nuorisosiiven, muutoin valtuutetut ovat pääosin iäkkäämpää päälle viisikymppisiä. Merja Mäkisalo-Ropponen oli suveneeri ääniharava. Keskeiset vastuunkantajat kaupunginhallituksen pöydän ääressä saivat tuen. Vallankaappausta ryhmän sisällä ei tapahtunut, vaan nykyryhmän yhteistyökykyisempi siipi sai vahvemman tuen äänestäjiltä. Edustusta on niin vaaroilta, Enosta kuin ex-Pyhäselän puoleltakin. Naisia ei ole kuin viisi, tosin ei niitä ole nykyisessä demariryhmässäkään sen enempää.
KESKUSTA (13, -1)
Ääniharavaksi nousi yllätysnimi, keskussairaalan ylilääkäri Juha Mustonen, minulle täysin uusi tekijä. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Väistö sai äänestäjien tuen, vaikka oman ryhmän sisällä kritiikki on välillä ollut kovaa. Muut kaupunginhallituksen jäsenet sen sijaan äänestettiin ulos. Joensuun kaupunginjohtajan paikkaakin hakenut Markku Kauppinen valitiin valtuustoon, vanhat liitoskuntien vahvat nimet pitivät paikkansa ja uusvanhana valtuustoon nousi ankara Pyhäselän liitoksen vastustaja Hannes Rossi. Nuorten naisten asema vahvistui, Aino Heikura säilytti paikkansa ja sai seurakseen Katja Asikaisen, jolla on kokemusta Kesälahden valtuustosta.
KOKOOMUS (10, -2)
Anssi Törmälä nousi ryhmän ykköseksi. Kokoomuksen ryhmä on keski-iältään vanhin, 57 vuotta. Anssi on ryhmän ainoa nuori, 33-vuotiasta kai tässä kontekstissa vielä nuoreksi luokitellaan. Ryhmä uusiutui paljon, pääosin siksi että niin moni nykyisistä valtuutetuista luopui. Tulevassa valtuustoryhmässä puolet on uusia, joista kaikki taitavat olla melkolailla ensikertalaisia kunnallispolitiikassa. Lääkäreitä ja opettajia on monta, keskusta-alueen ulkopuolelta ryhmässä ei ole edustusta. Uusia naisia tuli mukaan ja entisistä vanhimmat pitivät pintansa.
PERUSSUOMALAISET (8, +5)
Nykyiset valtuutetut Osmo Kokko, Jussi Wihonen (joka loikkasi kesken kauden Kokoomuksesta) ja Eero Bogdanoff olivat melko tasavahvoja. Wihonen lunasti paikkansa perussuomalaisena nyt myös äänestäjien mielissä. Nuoria ei ryhmässä ole lainkaan, naisia ilahduttavasti kaksi. Edustus on sekä Enosta että Hammaslahdesta. Nähtäväksi jää, mihin kasvanut ryhmä käyttää voimaansa.
VIHREÄT (6, 0)
Me säilytimme kuusi paikkaamme. Meillä on tulevallakin kaudella erittäin asiantunteva ja osaava ryhmä, josta olen tosi iloinen. Eikä vain mitään city-vihreitä, vaan ryhmässä on edelleen valtuutetut sekä entisen Enon että Pyhäselän alueelta. Nykyvaltuutetuista neljä jatkaa (Hannele Autti, Päivi Harinen, Roope Tahvanainen ja minä), uutena mukaan tuli ensimmäinen joensuulainen maahanmuuttajavaltuutettu Alain Minguet sekä erityisopettaja Päivi Ikonen. Pitkään mukana olleen Marjo Hämäläisen olisin suonut jatkavan, vaikka hän itse olikin jo valmis antamaan tilaa nuoremmille. Varavaltuutettuna hänen kokemuksensa kuitenkin säilyy hyvin ryhmän käytössä. Muutoinkin varavaltuutettujen joukko on hyvä. Sieltä löytyy uutta ja uusvanhaa sekä nuorta ja vanhaa voimaa.
VASEMMISTOLIITTO (3, 0)
Vasemmisto säilytti kolme paikkaansa. Nykyisistä valtuutetuista Petteri Tahvanainen ja Anni Järvinen pääsivät läpi komeilla äänisaaleilla, Petteri oli entisen Enon alueen kiistaton ykkönen. Runsaasta nuorten ehdokkaiden määrästä huolimatta Anni jäi ryhmän ainoaksi alle kolmikymppiseksi, sillä kolmenneksi valtuustoon nousi ay-aktiivi Antero Puhakka.
KD (2, 0)
Kristillisdemokraatit jatkavat kahdella valtuutetulla. Marjatta Räty saa tällä kertaa parikseen Matti Surakan, joka oli viime kaudella kaupunginhallituksen varajäsen, joten hänelläkin on ennestään kokemusta kuntapolitiikasta.
Oma tulos
Huikea äänimääräni (873) yllätti iloisesti. Olin luottavainen läpimenosta, mutta arvelin äänimäärän laskevan viime kerrasta selvästi. Ihan jo siksi, että listamme oli nyt selvästi pidempi ja ehdokkaina paljon sellaisia, joiden kannattajakunnassa tiesin olevan viime kerralla minua äänestäneitä. Ja tokihan vastuunkantamisen voi olettaa suosiota tiputtavan. Etenkin näinä aikoina, kun on vaikeitakin päätöksiä pitänyt tehdä.
Äänimäärä tippui kuitenkin vain 35:llä ja kipusin äänisaalillani koko Joensuun toiseksi. Taakse jäi tälläkin kertaa nykyisiä ja entisiä kansanedustajia.
Suuret kiitokset kaikille äänestäjille sekä muille tukijoille!