Joensuun kansainvälisten Ystävyysmessujen avauspuhe

Hyvät ystävät,

 

Kun vuonna 1988 Joensuun suomalais-ranskalaisen yhdistyksen Raili Lauritsalo, Joensuun Kiina-Seuran Markku Kirsi ja silloinen Joensuun yhteiskoulun lukion rehtori Erkki Alho järjestivät ensimmäiset ystävyysmessut Karjalantalolla, he tuskin aavistivat, kuinka pitkäikäistä ja joensuulaisten pitämää perinnettä he olivat synnyttämässä.

 

Siitä lähtien vuosittaisista, eri ystävyysseurojen ja kansainvälisten yhdistysten yhdessä järjestämistä kansainvälisistä Ystävyysmessuista on tullut odotettu tapahtuma joensuulaisille. Messut tarjoavat mahdollisuuden kurkistaa eri kulttuureihin. Täällä tarjolla olevia kansainvälisiä herkkuja osataan odottaa ja monille joensuulaisille joulun odotus alkaa Ystävyysmessuista.

 

Tänä vuonna messuja järjestämässä on 13 eri yhdistystä. Puolen päivän ajan täällä Myyssä on mahdollisuus nauttia kansainvälisyyden ja monikulttuurisuuden tunnelmaa ja tehdä makumatkoja eri puolille maailmaa.

 

Hyvät kuulijat,

 

Ystävyysseuratoiminta syntyi aikoina, jolloin yhteyksien pito maailmalle oli nykypäivään verrattuna hankalampaa ja hitaampaa. Usein sysäyksen ystävyysseuran perustamiseen tai siihen liittymiseen antoi matkakokemus. Matkalla saatua uuden kulttuurin kokemusta haluttiin ylläpitää ja syventää kotimaassa. Ja mikäpä olisi parempi keino kuin tehdä se yhdessä muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa.

 

Tänä päivänä matkustamisesta on tullut yleisempää. Netti on avannut mahdollisuudet myös virtuaalimatkoille. Yhteydenpito eri puolilla asuvien ihmisten kanssa on yhtä helppoa kuin naapuriin. Eri maiden ja kulttuurien tyypillisiä tuotteita ja herkkuja löytyy lähikaupoistakin – ja jos ei löydy, niin netistä ne voi tilata suoraan kotiin.

 

Voidaankin kysyä, mitä annettavaa ystävyysseuroille on enää tässä ajassa vai onko mitään?

 

Ystävyysseuratoiminnan perustan muodostavat ihmiset ja yhdessä jaetut kokemukset. Sen merkitys ei muutu, vaikka maailma on pienentynyt tiedonkulun nopeutumisen, eri paikkojen saavutettavuuden ja ihmisten liikkumisen kasvun myötä. Ystävyysseurojen tarjoama paikka kokemusten jakamiseen, yhdessä tekemiseen ja tiedon levittämiseen on tänä päivänä yhtä lailla tärkeä kuin ennenkin.

 

Ystävyysseurat tarjoavat myös pesäpaikan oman kulttuuri-identiteetin vahvistamiselle niille ihmisille, jotka ovat muuttaneet muualta tänne meille. Erityisen tärkeää tämä on perheille, joiden lasten kasvussa ja oman kulttuuri-identiteetin tukemisessa ystävyysseuroilla on suuri merkitys.  Oli sitten kyse monikulttuurisista perheistä tai ulkomaalaisperheistä, jotka asuvat Joensuussa.

 

Muistan itse hyvin, kuinka tärkeä merkitys oli Kenya Finns -seuralla meidän perheellemme niinä vuosina, jolloin asuimme Keniassa. Yhteiset pikkujoulut, vappujuhlat, äitienpäivä, juhannus- ja itsenäisyyspäivä tuntuivat tärkeältä viettää yhdessä muiden suomalaisten kanssa ja siirtää sitä kautta omaa kulttuuri-identiteettiä lapsille.

 

Ystävyysseurat ovat yhä tänä päivänä tärkeitä eri maiden kulttuurien levittäjiä. Suurlähetystöjen virallisen verkoston rinnalla ystävyysseurojen aktiivit toimivat ruohonjuuritason minilähettiläinä. He levittävät tietoa eri maiden kulttuureista suoraan ihmiseltä ihmisille. Tällaisella työllä on tänä päivänä suuri arvo, kun tuntuu että erilaiset epäluulot vieraita kulttuureita kohtaan saavat jalansijaa.

 

Hyvä kuulijat,

 

Suomen satavuotisjuhlapäivä lähestyy. Koko vuoden ajan on juhlittu satavuotista Suomea erilaisissa tapahtumissa. Juhlia ei ole ollut vain Suomessa, vaan niitä ovat järjestäneet Suomen ystävät eri puolilla maailmaa. Useissa mukana ovat olleet paikalliset Suomi-ystävyysseurat.

 

On hienoa tietää, miten eri puolelta maailmaa löytyy suuri määrä Suomen ystäviä. Yhtä upeaa on huomata, miten meillä täällä Joensuussakin on lukuista joukkoa eri maiden ja kulttuurien ystäviä minilähettiläinä tekemässä meillä kaikille tutuiksi eri maiden kulttuureita, tapoja ja herkkuja.

 

Hyvät ystävät,

 

Nauttikaamme siitä kansainvälisyyden ja monikulttuurisen ilosta, joita Ystävyysmessut tarjoavat jo 29. kerran. Ja toivokaamme tällä hienolle tapahtumalle pitkää ikää myös tulevaisuudessa.

 

Puhe on pidetty Joensuun kansainvälisillä Ystävyysmessuilla 11.11.2017